Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Specialist: Maselele de minte partiale pot fi contaminate cu bacterii care duc la aparitia infectiilor sau inflamatiilor

Specialist: Maselele de minte partiale pot fi contaminate cu bacterii care duc la aparitia infectiilor sau inflamatiilor

08 ianuarie 2017    
Măselele de minte reprezintă ultimul set de dinţi, care apare, de obicei, între 17 şi 25 de ani, și care, dacă cresc parțial sunt contaminate cu bacterii prin care apar infecții, inflamații sau carii dentare, se explică într-un comunicat de presă transmis www.SănătateaTv.ro.
 
„Anatomia  este  la originea celor mai multe probleme care apar în cazul măselelor de minte (ori dinţii sunt prea mici ori prea mari pentru structura maxilarului). Al treilea molar apare la sfârşitul anilor adolescenţei sau mai târziu, în momentul în care maxilarul este suficient de mare pentru a încadra un alt set de molari, fără a aglomera şi a crea probleme în alinierea danturii. (…) Din cauza lipsei de spaţiu, molarii de minte pot creşte într-o parte sau prinşi în gingiile şi osul maxilar. Molarii de minte parţiali sunt cronic contaminaţi cu bacterii asociate cu infecţii, inflamaţii, carii dentare şi afecţiuni gingivale. Pentru că sunt atât de departe în gură, este greu să se păstreze curaţi şi să se elimine bacteriile de pe aceştia în totalitate. Molarii de minte, de asemenea, se pot infecta şi pot perturba poziţia celorlalţi molari”, a explicat în același comunicat de presă, dr. Andra Custură, medic stomatolog.
 
De aceea, atunci când măselele de minte pot produce pagube majore pentru restul gurii sănătoase apar și numeroase controverse în ceea ce priveşte scoaterea sau păstrarea lor. Specialistul recomandă ca gestionarea măselelor de minte să fie o decizie luată de medicul dentist sau chirurgul dentar, iar dacă pacientul are întrebări sau anumite temeri în această privință, acesta să discute cu medicul toate riscurile pe care le prezintă în cazul în care acesta refuză recomandarea sa.
 
Conform precizărilor stomatologului, nu întotdeauna este nevoie ca măselele de minte să fie eliminate - dacă sunt funcționale și apar în totalitate.
 
În situația în care pacientul prezintă molari de minte cu predispoziţie de a avea probleme, atunci acesta va trebui să fie atent cu privire la igiena orală, iar în cazul în care măselele de minte prezintă semne de degradare sau de infecţie, acestea să fie înlăturate.
 
Molarii de minte care provoacă anumite probleme la nivelul gurii trebuie să fie monitorizaţi foarte atent cu examene dentare regulate, radiografii, curăţări şi tratamente parodontale permanente. Dacă problemele persistă, atunci va fi nevoie în cele din urmă de scoaterea lor. Este foarte important ca molarii de minte să fie examinaţi încă din adolescenţă. Dentiştii şi chirurgii dentari sunt în măsură să determine dacă dinții vor fi funcţionali sau ar putea cauza probleme pe parcurs. În cazul în care sunt suspectate probleme este înţelept pentru a elimina molarul sau molarii de minte înainte să ducă la simptome sau daune care sunt iremediabile. Intervenţia chirurgicală este, de obicei, mai puţin complicată la tineri pentru că rădăcinile nu sunt complet formate sau fixate în os şi, în general, vindecarea este mai uşoară”, a adăugat dr. Andra Custură.
 

Atunci când se decide efectuarea unei intervenţii chirurgicale, pacientul trebuie să știe că există riscuri asociate cu anestezia sau infectarea, dar şi să apară leziuni ale nervilor, însă acestea reprezintă probleme temporare. Stomatologul a precizat că imediat după intervenţie pot apărea dureri şi umflături pentru care chirurgul va prescrie un tratament adecvat fiecărui pacient în parte în funcţie de nevoile sale. 

Sursa: SanatateaTV