Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Specialist: Problemele sanatatii intime: Lipsa de informare si frica! Jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice

Specialist: Problemele sanatatii intime: Lipsa de informare si frica! Jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice

27 februarie 2016    
Problemele sănătății intime rămân lipsa de informare și frica, potrivit specialiștilor. Astfel, peste jumătate din femei nu cunosc bolile ginecologice şi care sunt procedeele chirurgicale prin care ele se tratează, explică dr. Silviu  Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie, într-un comunicat transmis www.SănătateaTV.ro.
 
Spre exemplu, Institutului Naţional de Sănătate din SUA (Nationala Health Institute) arată că 80% din femei  vor  ajunge  să  aibă  fibroame  uterine  până  la  vârsta  de  50  de  ani, peste 5 milioane vor suferi de endometrioză şi mai mult de 500.000 de histerectomii  vor fi realizate în America în 2016.
 
„Înţelegerea  condiţiilor  medicale  ginecologice  este  esenţială  pentru  ca  pacienta  să  poată  lua decizii în cunoştinţă de cauză. Lipsa informaţiilor duce la ignorarea simptomelor comune cum ar fi durerea pelviană sau sângerarea puternică, fenomene complet anormale.Frica de necunoscut reprezintă  de  asemenea  o  barieră  împotriva  tratamentului,  deoarece  pe  măsură  ce  boală  se agravează,  pe  atât  ea  devine  mai  greu  de  tratat”,  precizează specialistul.
 
Un studiu realizat în 2015 în America a confirmat că:
-          68% din femei aveau păreri greşite sau preconcepţii despre fibroamele uterine şi cancer;
-          Mai mult de jumătate dintre femei nu ştiau dacă fibroamele se retrag de la sine odată cu menopauza;
-          6 din 10 femeile aflate în perioada fertilă nu ştiu că  fibroamele uterine pot reprezenta  o cauză de infertilitate.
 
„Multe  paciente se  prezintă  la  consultaţii în  ultima  clipă, îngrozite  de  frica  tratamentelor sau de panica creată de medici care le  spun că au cancer sau că trebuie să-şi scoată uterul, pe baza unor analize incomplete sau neconcludente. Tratamentele au evoluat, iar acum chiar şi un fibrom  extrem de mare sau endometrioza pot fi tratate fără a se apela la histerectomie  la 20 sau 30 de ani, când femeile doresc să devină mame”, a mai explicat dr. Silviu  Iștoc.
 
Statisticile arată că femeile au început să aştepte până la 30-40 de ani înainte de a rămâne însărcinate, iar aceste afecţiuni (fibrom uterin,endometrioza) sunt lăsate netratate și pot afecta planurile de cuplu.   
 
Durerile  de  burtă,  sângerarea  abundenţă şi infertilitatea  nu  mai  sunt  simptome  pe  care  femeile  ar  trebui  să  le  ignore,  la  fel  cum  nici  a  aştepta să vedem evoluţia unui fibrom nu mai este o soluţia pentru medicina de astăzi. Fibroamele trebuie  îndepărtate  imediat,  pentru  că  distrug  uterul,  pot  cauza  întreruperi  de  sarcini şi  naşteri premature. Însă îndepărtarea lor nu se va face prin extirparea uterului, pentru că am întâlnit şi astfel  de  cazuri,  operaţii  făcute  degeaba,  femei  lăsate infertile, dintr-o lipsă de informare”, mai adaugă dr. Iștoc.
 
Endometrioza este o afecțiune ginecologică considerată un mister şi ce a fost diagnosticată greşit timp de 10 ani până să fie descoperită.
 
„Diagnosticul timpuriu este cea mai bună metodă de prevenţie pentru endometrioză pentru că  dă posibilitatea medicului să  intervină  la  timp.”, adăugă dr. Iștoc.
 
Un diagnostic foarte grav ar trebui întotdeauna confirmat şi de un al doilea sau al treilea medic. În momentul realizării unor proceduri ireversibile, care pot schimba viaţa pacientei,  aceasta  ar trebui să se asigure că decizia pe care a luat-o este cea mai bună.
 
„Avem la dispoziţie acum multiple metode de tratament moderne, prin care timpii de recuperare au scăzut dramatic, iar intervenţiile suntminim invazive. Mi-aş dori că pacientele să nu se mai panicheze de un diagnostic, să se informeze nu numai pe cont propriu, dar şi din mai multe surse medicale”, a conchis dr. Iștoc. 
Sursa: SanatateaTV