Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:52
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Specialisti: Nu toate spitalele din tara achizitioneaza teste pentru depistarea infectiei cu rotavirus

Specialisti: Nu toate spitalele din tara achizitioneaza teste pentru depistarea infectiei cu rotavirus

12 februarie 2016    

 În România, cele mai multe cazuri de infecție cu rotavirus sunt diagnosticate în special în centrele universitare și în orașele mari, iar acest lucru ar fi explicat prin faptul că la respectivele centre universitare s-au achiziţionat testele pentru identificarea rotavirusului, spun specialiștii.

„Nu putem pune un diagnostic de infecţie cu Rotavirus sau de gastroenterocolită cu Rotavirus fără să avem pozitive aceste teste efectuate din materiile fecale”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro asist. univ. dr. Luminiţa Marin, medic specialist în Boli Infecţioase, Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
 
Prin urmare, raportarea scăzută a cazurilor de infecție cu rotavirus poate fi pusă și pe seama neachiziționării de către unele spitale de pediatrie sau de boli infecțioase a testelor care identifică infecția. Astfel, se poate vorbi de o subraportare a infecţiei cu rotavirus la nivelul ţării noastre, este de părere asist. univ. dr. Luminița Marin.
 
Potrivit specialistului, infecția cu rotavirus se manifestă cel mai frecvent prin febră cu valori înalte, de 39-40 de grade Celsius, febră care durează aproximativ 3-4 zile. Trebuie menționat că febra apare înaintea celorlalte simptome, cum ar fi: vărsături alimentare, vărsături bilioase, simptome care durează 4-5 zile. Ulterior apar scaunele, apoase cel mai frecvent, pe o durată de 3-4 până la 5 zile.
 
Rotavirusul dă în general o gastroenterocolită întâlnită în special la copiii de vârstă 1 sau 2 ani preponderent. Aceste manifestări clinice pot apărea într-adevăr şi la vârste mai mici de un an, la vârsta sugarului, dar aici vorbim de o formă mai uşoară de diaree pentru că sugarul poate avea acei anticorpi materni, transmişi transplacentar. De asemenea, la vârste mai mari, adică la adult şi la adolescent, poate fi întâlnită o astfel de infecţie”, a mai adăugat pentru www.sănătateatv.ro, asist. univ. dr. Luminiţa Marin.
 
Infecția cu rotavirus poate fi prevenită prin vaccinare. Potrivit unui studiu al Societății Române de Pediatrie efectuat de Cult Market Research în 2012 la nivel național în rândul mamelor ce aveau copii cu vârste între 0 și 5 ani, 51% dintre mame nu au auzit de vaccinul împotriva virusului. Din restul de 49% care știau de acest vaccin, doar 35% și-au imunizat copiii. Studiul a fost efectuat în cadrul Campaniei „Să protejăm împreună copilăria”.
 
Infecția cu rotavirus este cauza principală de apariție a sindromului diareic acut la copiii sub 5 ani, la nivel global înregistrându-se, în 2008, aproximativ 453.000 de decese cauzate de acest virus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cifra înseamnă aproximativ 5% din totalul deceselor înregistrate la copii, la nivel global. În ceea ce privește rata mortalității de cauză specifică (adică numărul de decese la copiii cu vârsta sub cinci ani la 100.000 de locuitori cu aceeași vârstă) a fost de 86, potrivit OMS. La nivelul Europei, în 2008, 3.000 de persoane au decedat din cauza infecției cu rotavirus.
 
Un raport OMS, efectuat în 2003 la nivel mondial în privinţa infecţiei cu rotavirus, arată o incidenţă de aproximativ 111 milioane de cazuri tratate la domiciliu. Din acest total, 25 de milioane de persoane s-au prezentat pentru un diagnostic în ambulatoriu, neavând nevoie de internare. Cât despre incidenţa cazurilor internate, aceasta se ridică la aproximativ 2 milioane. În 2003, s-au înregistrat aproximativ 440 mii de decese, conform OMS.
 
Sursa: SanatateaTV