Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Studiu APC: 78% dintre produsele din rosii de pe piata sunt realizate din concentrate si ar trebui retrase de la comercializare

Studiu APC: 78% dintre produsele din rosii de pe piata sunt realizate din concentrate si ar trebui retrase de la comercializare

14 februarie 2017    
Produsele cele mai cunoscute din roșii sunt bulionul și pasta de tomate. Acestea se obțin prin zdrobirea pulpei tomatelor, strecurarea tocăturii și concentrarea părții lichide până la obținerea bulionului, respectiv pastei. În magazine, acestea apar în conserve sub diverse forme -bulion, pastă de roșii, roşii pasate, roșii decojite, roşii tăiate cuburi.
 
Asociația Pro Consumatori (APC) a efectuat un studiu pentru care a achiziționat la sfârșitul lunii ianuarie a anului curent, 71 de sortimente de roșii în conservă în diverse forme, potrivit unui comunicat de presă al asociației. Conform rezultatelor, multe dintre sortimentele investigate nu sunt conforme cu definiția.
 
Astfel, 78% din bulionul şi pasta de tomate analizate nu ar trebui comercializate, spun specialiștii APC deoarece sunt realizate din concentrate de tomate de provenienţa necunoscută, diluate cu apă până când se obţine tipul bulionului sau pastei de roșii dorite a fi comercializate, se precizează într-un comunicat de presă al APC.
 
„Procesul de denaturare a unor produse (bulion, pastă de tomate) se practică de data aceasta cu încălcarea normelor legale în vigoare şi, probabil, cu acordul tacit al autorităţilor. Bulionul şi pasta de tomate trebuie fabricate numai din roşii, nicidecum din concentrat de tomate a cărui provenienţă/conţinut de reziduuri de pesticide/conţinut de metale grele şi an de fabricaţie nu se cunosc. Din păcate, folosirea acestor practici de producţie a transformat bulionul şi pasta de tomate într-un colorant nesănătos şi, cam atât”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.
 
În plus, conform prevederilor legale în vigoare, la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este valid a se adăuga coloranţi, substanţe conservante şi substanţe de îngroşare (amidon, gume etc.). De asemenea, este interzisă înscrierea pe etichetă a menţiunii „natural".  Adaosul de sare şi/sau de zahăr, după caz, va fi înscris sub formă procentuală, în mod vizibil, în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul.
 
Rezultatele studiului privind clarificarea unor aspecte legale, tehnologice şi de comercializare a tomatelor în conserve, precum și identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestor produse care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung au relevat și alte aspecte:
 
· 52% din tomatele în conservă -roşii tăiate cuburi, roşii tocate, tomate decojite, roşii pasate, pulpă de roşii- conţin acid citric (E330).
 
Acest fapt se întâlnește fiindcă până la vânzare acele produse din roșii au termen de valabilitate necunoscut și pentru că licopenul și betacarotenul sunt sensibili la lumină - pentru a nu risca o decolorare a pastei (care ar face produsul nevandabil).
 
· 11% din produsele analizate conţin sare iodată;
În același comunicat se precizează că de la 1 mai 2004 a intrat în vigoare modificarea HG nr 568/2002 în care se specifică eliminarea obligativității folosirii sării iodate din hrana animalelor şi din industria alimentară. Cu o singură excepție, respectiv folosirea acesteia numai la fabricarea pâinii. Acest motiv este argumentat prin faptul că în sarea iodată, pe lângă iod se mai adaugă şi ferocianura de potasiu (E536), un agent antiaglomerant. Mai precis, la peste 100°C ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, acțiune care provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli, se menționează în comunicatul APC.
 
· Pentru a conferi valorea gustativă, dar și pentru conservare, produselor din roșii li se adaugă sare și zahăr;
Reducerea conținutului de apă (prin fierbere până la sterilizare) are scopul principal de a asigura conservabilitatea produsului - adică inhibarea acțiunii microorganismelor care ar determina degradarea produsului. După conținutul de substanță uscată solubilă, pasta de tomate realizată industrial se fabrică în patru tipuri, respectiv tip 24, tip 28, tip 36 și tip 40, unde cifrele indică procentul minim de substanță uscată solubilă.
 
· Pentru că produsele ieftine ar fi prea fluide și nevandate, acestora li se adaugă deseori substanțe de îngroșare (amidon, agar-agar, guar, xantan, alte gume).
 
Studiul privind calitatea tomatelor în conservă, fabricate industrial face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta!” a APC.
 

„La citirea etichetei trebuie dată atenție ingredientelor - conținutului de sare, conținutului de zahăr, aditivilor. Produsele din sortimentul superior au puțină sare sau deloc, nu au zahăr. Dacă indicația cantitate de roșii/100 g produs este egală cu 100 sau mai mică, este vorba de un produs modest; produsele superioare indică circa 130 grame tomate / 100 g produs. De asemenea, informații critice, de regulă scrise cu caractere foarte mici și în aceeași culoare cu fondul, ne pot indica falsuri grosolane: se înțelege că un „bulion de tomate“ este altceva decât un „sos cu bulion de tomate“, chiar dacă cel de pe urmă este mai vârtos, ca urmare a aditivilor de îngroșare. Aceste produse sunt foarte dăunătoare pentru cardiaci, diabetici și consumatorii cu diverse probleme de sănătate. Mulți producători abuzează, indicând că produsul lor este „natural“, fapt interzis de cadrul normativ”, a adăugat prof. univ. dr. Ion Schileru, Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București. 

Sursa: SanatateaTV