Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Studiu: In Romania, 9,6% dintre copii si adolescenti prezinta risc de a dezvolta tulburari de respiratie in timpul somnului

Studiu: In Romania, 9,6% dintre copii si adolescenti prezinta risc de a dezvolta tulburari de respiratie in timpul somnului

03 martie 2016    

 În România, 9,6% dintre copii și adolescenți prezintă risc de a dezvolta tulburări de respirație în timpul somnului, potrivit primului studiu realizat în acest sens de către Asociația pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți (ATSCA).

Ancheta epidemiologică s-a efectuat pe un eșantion de 1272 de respondenți, în luna ianuarie 2015. Potrivit anchetei, 1 din 10 copii riscă să dezvolte tulburări de respirație în timpul somnului.

 „În ultimii 50 de ani s-au făcut progrese importante în înțelegerea atât a cauzelor, a consecințelor, cât și a simptomelor sindromului de apnee în somn de tip obstructiv, somnolența fiind un simptom clasic la adulți pentru lipsa unui somn de calitate. Comparativ cu adulții cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, copiii care nu dorm bine sunt mult mai rar somnolenți. Ei sunt mai degrabă hiperactivi, agitați, pot prezenta dificultăți școlare și de învățare. Pe termen lung, apneea în somn poate duce la complicații severe cardiovasculare, respiratorii și metabolice”, a declarat prof. univ. dr. Florin Dumitru Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP).
 
Conștientizarea populației și în special a părinților în ceea ce privește tulburările de respirație în timpul somnului la copii este esențială pentru a putea diagnostica la timp și trata eficient astfel de afecțiuni. Iar pentru acest lucru este nevoie de un efort susținut.
 
„Era necesară obținerea unor date de prevalență referitoare la tulburările respiratorii în somn la copii, date care să reflecte dimensiunea reală și în România și care să justifice efortul necesar pentru creșterea gradului de conștientizare, atât în rândul medicilor, al publicului larg, cât și efortul financiar al unui sistem de sănătate pentru diagnosticul, monitorizarea și tratamentul sindromului de apnee la copii și adolescenți”, a precizat dr. Mihaela Or, președintele ATSCA și autorul studiului epidemiologic, în cadrul conferinței de presă numită „Primul studiu care tratează probemele de respirație în timpul somnului, la copii”, desfășurată în data 3 martie 2016.
 
Tulburările de respirație în timpul somnului (TRS) sunt afecțiuni întâlnite atât la adulți cât și la copiii și adolescenții asupra cărora au un efect metabolic, neuro-comportamental. De asemenea, astfel de tulburări au implicații și în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea copiilor și adolescenților.
 
Printre factorii care pot determina apariția TRS se numără obezitatea, fumatul pasiv, genetici, hormonali, ș.a.m.d.
 
TRS severă este reprezentată de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO), caracterizat de episoade recurente de obstrucția parțială sau totală de căi respiratorii superioare. Obstrucțiile repetate afectează oxigenarea, adică scade gradul de saturație a oxigenului, și perturbă arhitectura somnului.
 
Copiii cu TRS prezintă unele simptome asemănătoare cu cele întâlnite în tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD), precum probleme de atenție și comportament.
 
„În cazul în care, în urma evaluării, nu sunt îndeplinite criteriile pentru diagnosticul ADHD, este recomandată monitorizarea atentă a somnului de către un specialist. Atunci când se constată prezența sforăitului, trebuie efectuată o evaluare polisomnografică nocturnă”, a adăugat Jane Thompson, medic specialist în copilăria timpurie, cu experienţă în intervenţia şi educarea copiilor cu întârzieri în dezvoltare şi dizabilităţi.
 
Simptomele SASO la copil sunt diferite față de cele de la adult. Astfel, în timpul nopții somnul copilului cu SASO este agitat. Mai mult, apar sforăitul, transpirațiile abundente în timpul somnului și enurezisul (incapacitatea de a controla emisiunea de urină şi pierderea inconştientă a urinei). Ziua, copilul este iritabil, apar deficitele neurocognitive (probleme de memorare sau învățare) sau chiar comportamentale (crește agresivitatea și impulsivitatea acestuia sau din contra, timiditatea și evitarea socială).
 
Potrivit specialiștilor, apneea în somn este considerată o problemă de sănătate publică.
 
Apneea de somn este considerată, la nivel internațional, o problemă de sănătate publică, deprivarea de somn având consecințele devastatoare cu impact general, precum accidente rutiere sau accidente aviatice. La nivel individual, somnolența interferă cu dificultatea îndeplinirii sarcinilor de zi cu zi, cu reducerea productivității și a calității vieții, iar persoanele deprivate de somn sunt mai susceptibile pentru boli cronice precum hipertensiunea arterială, diabet, depresie, obezitate, cancer”, a explicat dr. Oana Deleanu, preşedinte Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă din cadrul SRP.
 
Sursa: SanatateaTV