Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Terapiile tintite, viitorul in tratamentul cancerului. Chimioterapia isi pastreaza, insa, rolul major in multe forme de cancer

Terapiile tintite, viitorul in tratamentul cancerului. Chimioterapia isi pastreaza, insa, rolul major in multe forme de cancer

09 februarie 2016    
În tratamentul pacienților cu cancer, se vorbește tot mai mult în ultimul timp despre medicina personalizată, o metodă prin care abordarea fiecărui bolnav se face individualizat, sporind astfel eficiența terapiei. Efectele adverse sunt mai reduse decât în cazul tratamentului cu citostatice, iar rezultatele în formele de cancer în care se pot folosi sunt mult mai bune, potrivit specialiștilor.
 
„Tratamentul personalizat este mai degrabă un deziderat pe care noi, oncologii, îl tot visăm să-l oferim fiecărui tip de cancer, un anumit tratament care să fie numai pentru acel tip. Realitatea este că fiecare bolnav de cancer înseamnă altceva. Fiecare cancer la o persoană este altceva pentru că e o altă mutație într-un alt loc din celulă, din ADN-ul celular, și atunci se comportă diferit. De sute de ani se încearcă cumva standardizarea cancerelor, de punerea lor în anumite sertărașe. Adevărul este că, de fapt, cancerul este o boală extrem de variabilă. Nu e deloc ușor să tratezi cancere la modul generic. Ideal ar fi să tratezi fiecare cancer ca pe un caz separat, dar asta e extrem de dificil din punct de vedere tehnic”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro conf. univ. dr. Șerban Negru, medic primar oncologie medicală, fondator al Asociației OncoHelp.
 
Terapiile țintite, cele care acționează asupra mutației genetice care a dus la apariția unei anumite forme de cancer, reprezintă viitorul întratamentul afecțiunilor oncologice. Deocamdată acest nou tip de tratament este aplicabil doar în anumite forme ale maladiei, chimioterapiapăstrându-și rolul major în foarte multe cancere.
 
 „S-a încercat identificarea unor mutații genetice care să devină țintă într-o anumită terapie. S-au găsit în anumite cancere, nu în toate. Suntem la începutul acestei medicine personalizate și probabil o să asistăm la noi și noi dezvoltări în direcția asta în următoarele decenii. S-a trecut cumva de la perioada de glorie a citostaticelor, perioada care a fost în anii ’60-’70-’80, la terapiile țintite, deși chimioterapia clasică încă își păstrează rolul major în foarte multe cancere. Totuși, diminuează proporția de pacienți care sunt tratați cu chimioterapie clasică și apar tot mai multe terapii țintite molecular, care au efecte adverse mai puțin redutabile decât citostaticele”, a mai precizat conf. univ. dr. Șerban Negru.
 
Noutățile clinice oncologice sunt importante prin prisma creșterii supraviețuirii medii în cazul unor tumori maligne. În cazul cancerului renal, datele privind calitatea vieții în urma administrării tratamentului personalizat sunt favorabile chiar și în cazul metastazării.
 
„Sunt multe cancere în care descoperim noi și noi lucruri în fiecare zi. Cancerul renal metastatic în urmă cu 30 de ani însemna o supraviețuire medie de 6 luni de la diagnostic. În momentul de față supraviețuirea este de 3 ani și saltul acesta poate să pară puțin pentru cineva din afară care privește detașat. Dar pentru noi, cei care lucrăm zi de zi cu situația aceasta, înseamnă foarte mult. Înseamnă că am reușit să creștem cu până la 5-6 ori supraviețuirea medie. Sigur că nu este destul, dar aceste terapii țintite, această terapie personalizată a adus progrese mari”, a adăugat medicul oncolog.
 
Terapiile moderne și-au dovedit eficacitatea și în cazul melanomului malign.
 
„Melanomul malign metastatic apare uneori la tineri și face ravagii în familiile respective. Era o boală incurabilă, chimiorezistentă, radiorezistentă și la care speranța de viață era, de regulă, sub un an. Au apărut terapii noi care duc, atenție, la vindecare în aproape jumătate de cazuri. Terapiile care stimulează sistemul imun al persoanei respective, terapii țintite pe diverse mutații ale celulei maligne și care, de multe ori, duc la niște rezultate incredibile pentru noi cei care am trăit și epoca anterioară în care eram incapabili practic să tratăm boala”, a concluzionat conf. univ. dr. Șerban Negru. 
Sursa: SanatateaTV