Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Testele pentru depistarea E coli in cazul bebelusilor din Arges, negative - intervalul de la debutul bolii si testare, prea lung

Testele pentru depistarea E coli in cazul bebelusilor din Arges, negative - intervalul de la debutul bolii si testare, prea lung

16 februarie 2016    
Testele efectuate pentru depistarea Escherichia coli enterohemoragic, în cazul bebelușilor din Argeș internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii„ Marie Curie”,  au ieșit negative, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, consilier onorific al Ministrului Sănătății în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Institutul Național de Sănătate Publică. Asta, din cauză că timpul scurs de la debutul bolii și până la testări a fost prea lung, iar unora dintre micuții pacienți li s-au administrat antibiotice, deși, potrivit Ministerului Sănătății, nu ar fi fost indicat.
 
Cât despre ipoteza referitoare la portocale ca posibilă sursă de infestare, acesta a precizat că E coli nu s-ar fi putut găsi în mod normal pe portocale dat fiindcă citricele sunt tratate cu antifungice și antimicrobiene.
 
„Toate testele efectuate pentru depistarea Escherichia coli enterohemoragic au ieșit negative. Chiar și la Institutul Cantacuzino au fost rezultatele negative. De ce? Pentru că intervalul scurs de la debutul bolii și testare a fost lung și pentru că unii copii au primit antibiotic. Dacă vă amintiți, în Germania, în 2011, o tulpină E. Coli enterohemoragică a afectat 4000 de persoane, dintre care 20% au făcut sindrom hemolitic uremic și 53 de persoane au decedat. În ciuda resurselor existente nu s-a știut și nu se știe cauza. Originea inițială ar fi fost reprezentată de castraveții din Spania, roșiile din Franța, ca apoi să fie incriminat grâul încolțit din Egipt. Nu e neobișnuit să nu știi sursa. Nu e o tulpină obișnuită de E coli enterohemoragică sau cum a fost în Germania tulpina O104: H4. În ceea ce privește portocalele, pe portocale nu ai cum să găsești E coli, pentru că sunt tratate cu antifungice și antimicrobiene.”, a precizat specialistul, în cadrul unei conferinţe de presă despre starea de sănătate a copiilor îmbolnăviți în județul Argeș și stadiul anchetei epidemiologice.
 
Alte cazuri de sindrom hemolitic ureic nu au mai fost depistate deocamdată. Totuși, pentru identificarea eventualelor situații similare s-a înființat un sistem de depistare precoce și raportare a cazurilor de boală diareică acută. Specialiștii epidemiologi au dat asigurări că se colaborează cu o echipă de specialiști din Stockholm ai Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).
 
„Căutăm legătura cu ce există în fiecare gospodărie proprie a familiilor copiilor internați. Pentru a fi foarte siguri, începând de ieri (15 februarie 2016, n.r.), am înființat un sistem de verificare și depistare a fiecărui caz de boală diareică acută și SHU. Nu am fost informați de existența altor cazuri. Lucrăm cu cei de la Stockholm pentru a ne îndruma în această situație. Facem demersuri ca această echipă să vină aici.”, a adăugat dr. Adriana Pistol, director Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în cadrul aceleiași conferințe.
 
În ceea ce privește o posibilă cauză reprezentată de infecția cu rotavirus, specialiștii au accentuat ideea că SHU nu e provocată de aceasta.
„Asocierea cazurilor copiilor din Argeș cu infecția cu rotavirus, aceasta nu reprezintă o cauză de boală. E Coli enterohemoragic este un agent patogen multisistemic, ce determină o microangiopatie sistemică, o boală de vene foarte mici a tuturor organelor. Pe părinte îl interesează să fie copilul sănătos. Toți suntem ocupați, dar alimentele date trebuie bine preparate. Hidratarea este esențială. Eu mă bucur că toți medicii recunosc boala și ni-i trimit nouă (la Spitalul„ Marie Curie”, n.r.)”, a subliniat conf. dr. Mihaela Bălgrădean, Şeful Secţiei Nefrologie de la Spitalul„ Marie Curie”.
 
Analizele Direcției de Sănătate Publică Argeș (DSPA) au arătat că nu sunt probleme la rețeaua de aprovizionare a apei în județul Argeș.

„În momentul de față s-au recoltat probe de la 13 familii. Cei de la DSPA au arătat analizele de apă, că nu există probleme la rețeaua de aprovizionare. Cel mai important e să aflăm cauzele. Ministerul Sănătății și Spitalul „Marie Curie” au luat legătura cu un reprezentant DSPA. Ne-au dat informații că nu există o legătură între cazuri și rețeaua de apă. De aceea nu am făcut o alertă, pentru că nu avem informații concrete.”, a mai explicat dr. Amalia Șerban, director adjunct Direcția asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății în cadrul aceluiași eveniment. 

Sursa: SanatateaTV