Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:50
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul minim invaziv in arteriopatia diabetica: o solutie eficienta in vederea reducerii amputatiilor cauzate de diabet

Tratamentul minim invaziv in arteriopatia diabetica: o solutie eficienta in vederea reducerii amputatiilor cauzate de diabet

16 martie 2016    
Diabetul zaharat are un impact extins la nivel populațional, prevalența afecțiunii, la nivel mondial, ajungând la circa 9% în 2014, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când diabetul zaharat evoluează sau nu este corect controlat sau este decompensat, apar frecvent complicații ale acestei boli, precum neuropatia diabeticăpiciorul diabeticboala arterială periferică la piciorul diabeticului,retinopatia diabetică sau nefropatia diabetică.
 
În ceea ce privește arteriopatia diabetică sau boala arterială periferică la piciorul persoanei cu diabet, specialiștii atrag atenția că această complicație apare la 4,3% dintre diabeticii cu vârsta cuprinsă între 30-59 de ani. Mai mult, persoanele cu arteriopatie diabetică au un risc de 10-15 ori mai mare de a dezvolta în 10 ani o boală coronariană severă față de cele care nu prezintă această complicație.
 
Pentru tratarea bolii arteriale periferice se poate apela la tratamentul minim invaziv. Această procedură constă într-o explorare endovasculară prin care se montează sau nu stenturi (proteze care mențin vasul de sânge deschis) pe arterele periferice și în urma căruia se (re)obține vascularizația la nivelul arterelor periferice afectate.
 
Specialiști în diabet, chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie vasculară, ortopedie și radiologie intervențională au adus în prim-plan problematica bolii arteriale periferice la piciorul persoanei cu dibet – de la prevenție la tratamentul minim invaziv, în cadrul primului workshop&hands-on dedicat acestei proceduri, desfășurat în România, la Suceava.
 
Beneficiile tratamentului minim invaziv din punct de vedere al calității vieții persoanelor cu diabet, care prezintă complicații arteriale la nivelul membrelor inferioare sunt majore, potrivit  medicilor.
 
„Se merge tot mai jos, pe artere tot mai mici, la care înainte, obstrucția lor însemna pierderea piciorului pentru pacienți. Acum acest lucru poate fi rezolvat, corectat și pacienții aceștia pot în continuare să ducă o viață relativ normală”, a explicat conf. dr. Ioan Vereșiu, PreședinteleSocietății de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab.
 
Pentru îngrijirea pacientului cu o boală arterială periferică a piciorului sau care prezintă complicații ale diabetului - precum piciorul diabetic- este nevoie de un podiatru, adică un specialist care să evalueze factorii de risc de la nivelul picioarelor, care să efectueze un screening de neuropatie, prin testarea sensibilităţilor şi screening pentru  arteriopatie, prin indicele gambă-braţ, precizează Dr. Norina Gâvan, PreședinteleAsociației de Podiatrie.
 
„Din punct de vedere al podiatrului, îngrijirea persoanei cu diabet este esențială. Podiatrul este cel care trebuie sau ar trebui să facăscreening-ul de picior diabetic, este cel care face prevenție de picior diabetic, este cel care face tratamentele sau îngrijirea de fapt conservativă a picioarelor la pacienții cu diabeteste cel care face educație pacientului cu diabet, este cel care identifică diverși factori de risc la nivelul piciorului persoanelor cu diabet și fără discuții în echipa din care trebuie să facă parte este cel care ar trebui să facă multe trimiteri la ceilalți colegi de echipă, fiecare cu rolul lui specific”, a explicat aceasta.
 
Pentru o îngrijire optimă a pacientului cu picior diabetic sau cu boală arterială periferică  a piciorului diabeticului este nevoie de o echipă multidisciplinară, echipă din care face parte și radiologul intervenționist care are rolul de a diagnostica și trata în același timp patologia arterială determinată de complicațiile diabetului.
 
Diagnosticul pe care îl face radiologul îl face cu ajutorul computerului tomograf. Este vorba de angio-computer-tomografie diagnostică de aortă și membre inferioare, urmând ca prin tehnici de radiologie minim invazive să și trateze. Tehnicile minim invazive sunt ca și completare sau doar tehnici individuale în tratamentul piciorului persoanei cu diabet, a declarat dr. Mihai jr. Crețeanu, medic radiolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava.
 
Rolul cooperării multidisciplinare în managementul eficient al diabetului a fost evidențiat și de către Dr. Gabriela Crețeanu, Șef al Secției Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cooperare care s-a transpus în rezultate importante în ceea ce privește îngrijirea diabeticilor care se confruntă și cu complicații. Astfel, coroborat cu începerea utilizării tratamentului minim invaziv pentru persoanele cu diabet și arteriopatie diabetică în 2012, în centrul din Suceava s-a înregistrat o reducere cu 50% a numărului de amputații, în anul precedent.  
 
În cadrul evenimentului, participanții au putut asista și la prezentări de cazuri live. Astfel s-a accentuat încă o dată necesitatea dezvoltăriitehnicilor de tratament minim invazive și de radiologie intervențională în țara noastră.
 
Workshop-ul&hands-on „Tratamentul minim invaziv în boala periferică la piciorul persoanei cu diabet” a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică - NeuroDiab și Asociația de Podiatrie, în parteneriat cu Centrul Antidiabetic Județean Suceava din cadrul Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou Suceava”, și face parte dintr-un proiect-pilot, care va continua în decursul acestui an. 
Sursa: SanatateaTV