Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Trombofiliile, un grup de afectiuni care pot pune probleme in sarcina

Trombofiliile, un grup de afectiuni care pot pune probleme in sarcina

28 decembrie 2015    
Din ce în ce mai multe femei însărcinate sunt diagnosticate cu trombofilii, un grup de afecţiuni caracterizate prin anomalii ale coagulării sângelui ce pot afecta sarcina în primul sau în ultimul trimestru. 
 
Trombofiliile sunt un grup de afecţiuni ale sângelui, care sunt grupate sub această denumire generică – trombofilii. Sunt un grup de afecţiuni relativ recent grupate sub această denumire şi intens studiate în prezent. Sunt insuficient cunoscute şi ghidurile sunt încă la început în ceea ce priveşte recomandările pe parcursul sarcinii. Este clar că acest grup de trombofilii predispun la modificări ale coagulării sângelui, ceea ce poate duce la întreruperea brutală a oxigenării sau a alimentării cu sânge a copilului în timpul vieţii intrauterine. Acest lucru se poate face în primul trimestru de sarcină, dar mai frecvent în ultimul trimestru de sarcină. Aceste trombofilii pot să fie dobândite sau transmise genetic şi de aceea în anamneza care i se face pacientei înainte de a rămâne gravidă se ia în considerare şi istoricul familial al acesteia, putând fi anumite afecţiuni ale părinţilor sau ale bunicilor care să atragă atenţia că pacienta are un risc mai mare de trombofilie”, a explicat pentru www.sănătateatv.ro dr. Dr. Cătălin Petru Haiduc, medic primar Obstetrică-Ginecologie.
 
Punerea unui diagnostic corect se poate realiza în urma efectuării unor investigaţii specifice. Din cauza costurilor crescute, astfel de investigaţii sunt recomandate în general femeilor care au un istoric care ar putea să stârnească suspiciune în ceea ce priveşte existenţa unor anomalii la nivelul coagulării sângelui.
 
„Aceste analize nu pot fi făcute de oricine. Casa de Asigurări nu susţine acest lucru şi nu e vorba numai de Casa de Asigurări din România, cât de marea majoritate a caselor de asigurări. Pacientele care trebuie să facă aceste analize sunt paciente care au fie un istoric familial de afecţiuni ale coagulării, fie ele au un trecut care este sugestiv pentru aşa ceva. (...) Pacientele cu istoric pozitiv sunt pacientele în primul rând care au sarcini oprite în evoluţie în antecedente. În mod obişnuit se consideră o sarcină oprită în evoluţie la o vârstă avansată sau două sarcini oprite în evoluţie în primul trimestru necesită investigaţii pentru trombofilii. De asemenea, pacientele care au un istoric de tromboză venoasă, care au varice şi modificări ale circulaţiei importante sunt predispuse la acest tip de anomalii, care au în familie părinţi sau bunici care au făcut infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale la o vârstă relativ tânără, sub 55 de ani, necesită investigaţii pentru trombofilii”, a mai adăugat dr. Cătălin Petru Haiduc, medic primar Obstetrică-Ginecologie.
 

 

Sursa: SanatateaTV