Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Un an de la implementarea legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise

Un an de la implementarea legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise

17 martie 2017    

Astăzi se împlineşte un an de când în România a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Conform legii, se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun și în locurile de joacă pentru copii.

 

Legea nr. 15/2016 a fost prima politică cu impact direct asupra sănătății publice în România, în promovarea căreia s-au implicat societăți medicale, organizații de pacienți, organizații de protejare a drepturilor copiilor și tinerilor, dar și factorii decizionali.
 
Organizația Mondială a Sănătății a susținut pe deplin implementarea legii, România ieșind astfel din grupul ultimelor 5 țări europene care nu respectau prevederile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, prevederi care se referă la protejarea cetățenilor față de expunerea la fumul de tutun.
 
Legislația privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost una dintre cele mai susținute politici publice la nivelul populației generale, având un nivel de suport între 72 şi 84% înainte de adoptare (conform studiilor succesive derulate de către Asociația React-2015, IRES-2015 și 2016). În același timp, studiul de tip Omnibus, derulat la 6 luni după adoptarea legii, a arătat un nivel de susținere de 80%, incluzând un nivel de susținere de 63% în rândul fumătorilor, se arată într-un comunicat de presă transmis de Proiect 2035-Prima Generație Fără Tutun a României.
 
După un an de la implementare, legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise este general acceptată de populație și mediul de afaceri, de asemenea implementată adecvat și implicit, la ora actuală cetățenii României câştigându-şi dreptul fundamental la un mediu curat, sănătos, fără expunere la tutun.
 
În ceea ce privește efectele implementării legii asupra sănătății publice, primele rezultate prezentate de Ministerul Sănătății în decembrie 2016, au fost următoarele: scăderea numărului de externări pentru boli atribuite fumatului în 2016 versus 2015, mai puține îmbolnăviri acute provocate de tutun, conform Proiect 2035-Prima Generație Fără Tutun a României.
 
În perioada martie-august 2016 comparativ cu aceeași perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puține cazuri externate:
·                  cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puține cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene;
·                  cu 11,5% (88 cazuri) mai puține cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral;
·                  cu 1,7% (638 cazuri) mai puține cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm;
·                  cu 5,4% (708 cazuri) mai puține cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecție acută de căi respiratorii superioare (IACRS).
 
Mai exact, 1.993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015, se arată în comunicatul transmis de Proiect 2035-Prima Generație Fără Tutun a României.
 
România a primit în acest context pentru prima dată 2 din cele 4 premii acordate de către Organizația Mondială a Sănătății pentru regiunea europeană, fiind considerată un model de bune practici în colaborarea dintre societatea civilă și factorii decizionali pentru adoptarea unei politici publice de sănătate.
 
Mai departe, următorul obiectiv, încă din luna septembrie 2016, este adoptarea tuturor politicilor și măsurilor care să permită ca generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, în anul 2035. Peste 350 de organizații non-guvernamentale au aderat deja la această inițiativă, printre care organizații medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret și protejarea mediului, născându-se astfel Strategia Națională Multisectorială pentru prevenirea și reducerea consumului de tutun, dependenței de nicotină și expunerii la fumul de tutun 2017-2035, în concordanță cu principiile și obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, conform Proiect 2035-Prima Generație Fără Tutun a României.
 
Astfel, societatea civilă, medicală și academică din România continuă parteneriatul cu factorii decizionali, pentru ca prima generație fără tutun a României să se nască.
 
În România își pierd viața anual 42.000 de persoane din cauza consumului de tutun, acesta fiind cauza principală de boală care poate fi prevenită. 
Sursa: SanatateaTV