Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:51
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ziua Mondiala a Sindromului Down: 1 din 1000 de nou-nascuti vii din intreaga lume se nasc cu Sindrom Down

Ziua Mondiala a Sindromului Down: 1 din 1000 de nou-nascuti vii din intreaga lume se nasc cu Sindrom Down

21 martie 2016    
Share pe Facebook
Sindromul Down sau trisomia 21 este o boală genetică determinată de prezența unui cromozom suplimentar în construcția genetică (adică genom). Cromozomul 21, unul dintre cei mai mici cromozomi este cel afectat. Trisomia 21 implică o celulă care are trei, în loc de două copii alecromozomului 21 în nucleu. Dacă această celulă sexuală cu trei copii ale cromozomului 21 este fecundată, atunci va rezulta Sindromul Down.
 
Incidența estimată a Sindromului Down este între 1 din 1000 până la 1 în 1100 dintre nou-născuții vii în întreaga lume, potrivit datelorOrganizației Mondiale a Sănătății (OMS).
 
Datele OMS mai arată că 60-80% din copiii cu Sindrom Down au deficite auditive, iar 40-45% dintre copiii cu Sindrom Down prezintă boli cardiace congenitale. Unii copii cu Sindrom Down, în special cei cu boli cardiace severe, de multe ori nu reușesc să ajungă până la vârsta copilăriei. Cei care ajung la vârsta adolescenței sau maturitate timpurie, dezvoltă adesea obezitate. De asemenea, anomaliile intestinale apar cu o frecvență mai mare la copiii cu Trisomie 21 – stenoze, atrezii duodenale și megacolon.
 
Copiii cu Sindrom Down au mai multe probleme cu ochii decât alți copii ce nu au această tulburare de cromozom - cataractă, ambliopia (ochii leneși), scăderea acuității vizuale de aproape sau la depărtare.
 
Alte disfuncții întâlnite la copiii cu Sindrom Down sunt cele tiroidiene - mai frecvente în cazul acestor copii, scheletice, imunologice, neurologice - tulburări convulsive, demența senilă-, sindrom de apnee în somn și modificări ale pielii. Toate aceste probleme întâlnite în cazul copiilor cuTrisomie 21 necesită atenția specialiștilor în domeniile respective.
 
Prin implicațiile familiale și sociale pe care le determină Sindromul Down, din anul 2008, OMS a recunoscut Ziua Mondială a Sindromului Down, iar din noiembrie 2011, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția ce stabilește data de 21 martie — Ziua Mondială a Sindromului Down.
 
În România, această zi a fost marcată începând din 2006, în cadrul organizațiilor ce au în centru persoanele cu Sindrom Down.  
Sursa: SanatateaTV