Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, marcata la Iasi, in 4 februarie 2016

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, marcata la Iasi, in 4 februarie 2016

15 februarie 2016    
Potrivit statisticilor, 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne, potrivit Ministerului Sănătății, în timp ce incidența cancerului în populația din țara  noastră  este  de  aproximativ  47.500  de  cazuri noi pe an,  conform  Organizației  Mondiale  a  Sănătății (Cancer Country Profiles, 2014).
 
Cancerul  de  sân  și  cancerul  pulmonar  sunt  cele  mai  răspândite  forme  ale  maladiei  în  populația  din România, indică studiul Onco Monitor 2014. Același studiu a arătat că un oncolog consultă pe lună, în medie, 40 de paciente cu cancer de sân și 20 de pacienți cu cancer pulmonar, potrivit www.gfk.com. Aceste tipuri de cancer sunt și cele responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de această afecțiune.
 
În România, 17% din totalul deceselor survenite în urma cancerului, înregistrate în rândul femeilor, sunt cauzate de cancerul mamar, iar în ceea ce privește populația masculină, un procent considerabil este cauzat de cancerului broho-pulmonar, respectiv 27.3%, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
 
Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, în timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate în stadiile II sau III, potrivit www.gfk.com. Aceeași situație este și în cazul cancerelor de ovar, doar 15% dintre acestea fiind diagnosticate în faze incipiente, conform www. ovariancancerday.org, ceea ce explică evoluția nefavorabilă și mortalitatea crescută.
 
Un diagnostic precoce poate fi determinant în lupta împotriva cancerului din punct de vedere al impactului pe care boala îl are atât asupra pacienților, cât și la nivel social.
 
În acest context, screeningul reprezintă un instrument de bază în depistarea cancerului în stadii incipiente și, coroborat cu progresele în Oncologie, traduse prin diagnosticare moleculară și tratament inovator, pot conduce la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer, precum și a calității vieții acestora. 
 
În data de 4 februarie, în patru centre regionale din țară: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara se desfășoară concomitent o serie de conferințe-dezbatere cu titlul „Pacient informat și responsabil: Noi putem...să ne implicăm. Eu pot...să mă informez”.
 
Evenimentele fac parte dintr-un proiect mai amplu și își propun să crească gradul de conștientizare asupra problematicii cancerului în România, punând în evidență necesitatea diagnosticului molecular, a screeningului, precum și a accesului pacienților la tratamente inovatoare. De asemenea, medicina personalizată în oncologie reprezintă un element care ar trebui să facă parte din îngrijirea persoanei cu cancer în România.
În context internațional, data de 4 februarie marchează „Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului”, inițiativă a Uniunii Internaționale de Control al Cancerului, susținută, în întreaga lume, prin evenimente care atrag atenția asupra necesității informării opiniei publice în legătură cu factorii care determină apariția cancerelor precum și asupra metodelor prin care prevalența maladiei poate fi ținută sub control.
 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul AstraZeneca în cadrul campaniei „REprimește viața în dar”.

Management eveniment: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical. 

Sursa: SanatateaTV