Demența Alzheimer reprezintă pentru țara noastră o adevărată problemă de sănătate publică, în condițiile în care aproximativ 300.000 de persoane cu această afecțiune nu beneficiază de îngrijiri și tratamente conform unor standarde medii.

În acest context, Societatea Română Alzheimer a lansat Strategia și Planul Național pentru demențe cu precădere demența din boala Alzheimer, 2014-2020, document ce își propune recunoașterea bolii ca problemă importantă de sănătate în România.  

„Strategia și Planul pentru Demențe este o necesitate. Demența este declarată o problemă de sănătate publică de către OMS. A fost lansat un raport pe aceasta temă în 2012. Există rezoluții din 2013 ale Parlamentului European care a făcut 66 de recomandări statelor membre. Au fost recomandări ferme atât pentru guvernele statelor membre cât și pentru întreaga societate civilă. În România, nu trebuie să uităm, sunt niște studii estimative epidemiologice, nu sunt studii foarte riguroase, dar aproximativ 300.000 de persoane suferă de demență Alzheimer. Puține dintre aceste cazuri sunt diagnosticate, puține sunt tratate, puține sunt îngrijite conform unor standarde medii”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Tudose, președinte Societatea Română Alzheimer.

Însă pentru aplicarea Strategiei și Planului Național de Demențe sunt necesare mai multe studii care să evidențieze și evalueze situația reală a pacienților cu Alzheimer, să identifice resursele și personalul necesar îngrijirii acestor pacienți.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței Naționale Alzheimer 2014, ce s-a desfășurat în perioada 26 februarie – 1 martie.

SănătateaTV.ro