Un studiu realizat recent arată că stresul poate fi la fel de dăunător corpului ca dieta nesănătoasă. Potrivit cercetătorilor, în condiții de stres, flora intestinală a suferit modificări similare celor produse de dietele bogate în grăsimi.

Oamenii de știință de la o universitate din China au descoperit că flora intestinală a șoarecilor expuși la stres a suferit modficări asemănătoare celor expuși dietelor bogate în grăsimi.

„Stresul poate fi dăunător în numeroase moduri, însă cercetarea noastră asociază stresul modificărilor de floră intestinală întâlnite la femei. Uneori, tindem să credem că stresul este un fenomen pur psihologic, însă el cauzează schimbări fizice specifice ”, explică coordonatoarea studiului, Laura Bridgewater, profesor în microbiologie și biologie moleculară.

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetători a folosit șoareci în vârstă de 8 săptămâni. Jumătate dintre masculi și femele au fost suspuși unor diete bogate în grăsimi. După 16 săptămâni, timp de 18 zile, toți cobaii au fost expuși unui nivel de stres moderat.

În urma cercetării, ei au descoperit diferențe semnificative între masculi și femele: Masculii care au urmat o dietă bogată în grăsimi au prezentat un grad mai ridicat de anxietate decât femelele din aceeași categorie. De asemenea, ei au manifestat un răspuns mai scăzut la stres.

Cu toate acestea, doar la femelele expuse stresului au fost observate schimbări ale florei intestinale asemănătoare celor prezente la femelele suspuse unei diete bogate în grăsimi.

Deși studiul a fost făcut doar pe animale, cercetătorii cred că efectele ar putea fi asemănătoare și în cazul oamenilor.

„În societate, numărul femeilor care suferă de anxietate și depresie este mai ridicat decât cel al bărbaților. Acest studiu arată că sursa posibilă a acestor discrepanțe ar putea fi felul în care flora intestinală a femeilor și bărbaților reacționează la stres”, explică Laura Bridgewater.

Studiul a fost publicat în revista Nature Scientific Reports. 

SănătateaTV.ro