Președintele Klaus Iohannis a promulgat  o lege prin care studenții de la facultățile de medicină dentară și rezidenții primesc dreptul de a face practică pe pacienți, sub supraveghere competentă. În plus, membrii de onoare din cadrul Academiei Române și Academiei de Științe Medicale care lucrează în unități medicale de stat vor putea continua, la cerere, până la 70 de ani.

“Observând lacunele legislative privind efectuarea lucrărilor practice de către studenții de medicină dentară este necesar ca legea să fie pusă în concordanță cu directivele europene, în ceea ce privește metodologia existentă de educare practică a studenților la medicină dentară, aplicând prevederile în materie de sănătate și siguranță publică”, se arată în expunerea de motive a legii.

Inițiatorii actului normativ sunt mai mulți parlamentari UDMR și PSD.

„Studenţii facultăţilor de medicină generală şi medicii rezidenţi care, în cursul pregătirii profesionale, conform curriculei universitare de specialitate, pentru a dobândi competenţele necesare unui medic potrivit standardelor naţionale şi europene în vigoare, desfăşoară activităţi practice şi clinice adecvate, pe pacient, sub supraveghere competentă, îndeplinind astfel baremele practice şi clinice specifice disciplinelor de profil”, prevede completarea adusă articolului 387 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

De asemenea, legea promulgată prevede că, odată cu profesorii universitari și cercetătorii științifici de gradul I, și membrii de onoare din cadrul Academiei Române și Academiei de Științe Medicale care desfăşoară activităţi medicale în unitățile sanitare publice vor putea continua, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Ultimul update: 25 mai 2019

SănătateaTV.ro