Boala Alzheimer poate fi depistată în salivă, arată o cercetare a unui absolvent de Neuroştiinţe de la Universitatea Alberta din Canada şi a colegilor săi prezentată la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei Bolii Alzheimer din 2015 (AAIC), conform revistei Medical News Today aici.

Pentru studiul lor, echipa de cercetare a folosit cromatografia lichidă - spectrometria de masă (LCMS) pentru a analiza probele de salivă a 22 de participanţi cu boală Alzheimer, 25 de participanţi cu tulburări cognitive uşoare (MCI) - un factor de risc pentru Alzheimer, dar şi 35 de subiecţi cu cogniţie normală.

Cercetătorii au identificat compuşii care au fost mai evidenţi în saliva participanţilor cu Alzheimer şi la cei cu MCI, care îi diferenţiau de subiecţii sănătoşi.

Aceste constatări au fost validate într-o altă probă suplimentară, prezentă la 7 participanţi cu boală Alzheimer, 10 MCI şi 10 participanţi cu funcţie cognitivă normală.

Analizele suplimentare au arătat că nivelurile mai ridicate a unei anumite substanţe în saliva  participanţilor au fost asociate cu funcţionarea cognitivă mai săracă. De exemplu, un nivel mai mare de un anumit compus în saliva participanţilor cu boală Alzheimer a fost legată de o viteză de procesare mai lentă a informațiilor.

Un alt studiu prezentat la AAIC a arătat că lichidul cefalorahidian (LCR) a arătat noi căi pentru estimarea declinului pacienţilor cu MCI până la Boală Alzheimer. Realizat de o echipă de cercetători de la VU University Medical Center din Amsterdam,  studiul a inclus 162 participanţi fie cu MCI fie cu Alzheimer sau funcţie cognitivă normală. Toţi participanţii au avut două mostre de LCR efectuate pe o perioadă de 2 ani.

Echipa a constatat că participanţii cu Alzheimer au avut niveluri mai ridicate de neurogranină - o proteină exprimată în creier – în probele de LCR decât participanţii cu MCI şi cei cu funcţia cognitivă normală.

Boala Alzheimer afectează aproximativ 5.3 milioane de persoane din SUA şi este a şasea cauză de deces în această ţară. Se estimează că până în 2050, aproximativ 13,5 milioane de americani vor avea această afecţiune.

În prezent, nu există niciun singur test pentru a determina dacă un individ are sau nu risc de a dezvolta boala Alzheimer.

Un diagnostic pentru boala Alzheimer necesită evaluare amănunţită medicală, inclusiv examenul fizic, neurologic şi testarea statusului mental.

În timp ce în prezent nu există nicio modalitate de a opri progresia bolii Alzheimer sau de a inversa simptomele, diagnosticul precoce poate creşte probabilitatea unui pacient să beneficieze de medicamente care tratează simptomele stării. 

SănătateaTV.ro