Dieta nesănătoasă este o cauză frecventă a hipertensiunii arteriale, atribuită consumului ridicat de sare, în 30% dintre cazuri, și a consumului scăzut de fructe și legume, în 20% dintre cazuri, conform informațiilor publicate de Liga Mondială a Hipertensiunii. De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și grăsimi sunt alți factori care determină apariția hipertensiunii arteriale.

Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arterială se numără printre principalele cauze de mortalitate, având o incidență mai mare în țările cu o dezvoltare economico-socială slabă sau medie. Aceeași sursă precizează că aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, în 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.

În România, hipertensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate publică importantă, 4 din 10 români au hipertensiune arterială, conform studiului SEPHAR II (Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România), realizat sub coordonarea Societăţii Române de Hipertensiune.

Pe lângă adoptarea unei alimentații echilibrate și menținerea sub control a greutății, românii trebuie să înțeleagă și necesitatea verificării constante a valorilor tensiunii arteriale.

“Mulți români nu conștientizează încă gradul sporit de risc pe care valorile ridicate ale tensiunii arteriale le implică și complicațiile ce pot apărea, cu precădere în jurul vârstei de 50 de ani: accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă sau renală. Contribuția media în procesul de diseminare a mesajelor legate de importanța prevenției, a diagnosticării precoce și a controlului în hipertensiunea arterială este esențială și ajută la reducerea mortalității cardiovasculare în România.”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, Președinte al Societății Române de Hipertensiune. 

SănătateaTV.ro