România se situează pe locul 4, respectiv 7 în topul ţărilor europene unde adolescenții de 13 şi respectiv 15 ani fumează săptămânal. Iar asta în ciuda evoluției pozitive începând cu anul 2004, se arată într-un comunicat de presă al Iniţiativei 2035 Fără Tutun, care citează date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică și ultimele studii în rândul acestor categorii de vârstă (GYTS 2013, HBSC 2014, Johns Hopkins 2016).

În acest context, organizațiile membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun consideră că autoritățile române trebuie să intervină ferm și consecvent pentru accelerarea scăderii numărului de copii și tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Mai exact, membrii Inițiativei 2035 Fără Tutun au solicitat, printr-un document de poziție, autorităților române să inițieze modificările legislative care să adreseze situația de „urgență de sănătate publică” reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenților și tinerilor în România, conform comunicatului de presă.

Totodată, membrii organizaţiilor îşi arată îngrijorarea şi faţă de promovarea consumului produselor din tutun încălzit, care prezintă de asemenea riscuri pentru sănătate.

„Considerăm că este de datoria experților în sănătate publică, care s-au alăturat voluntar acestei campanii, să ia poziție față de aceste încercări și să reafirmăm determinarea membrilor Inițiativei 2035 Fără Tutun de a oferi fundamentarea științifică și medicală a propunerilor noastre. În acest context, am observat tentativele de influențare a opiniei publice din România în a crede că diverse instituții europene din domeniul sănătății publice ar recomanda anumite tipuri de produse din tutun, mai precis produsele din tutun încălzit. Se face, în toate aceste comunicări publice, o confuzie intenționată și vădit co-interesată între diversele tipuri de produse din tutun, în încercarea evidentă de a profita de reglementări aparținând unora dintre aceste categorii sau de lipsa de reglementare a altora. Aceasta este o interpretare complet non-conformă cu realitatea și complet neadaptată la situația de sănătate publică a României”, se arată în comunicat.

SănătateaTV.ro