51% dintre salamurile feliate conţin în 100 grame de produs peste 76% din cantitatea de sare recomandată zilnic de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit studiului Asociaţiei Pro Consumatori (APC) realizat în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare,„Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.

Analiza conținutului de sare din salamurile feliate achiziționate și selectate indică faptul că în 100 de grame de salam feliat cantitatea de sare variază între 1,7 grame și 6 grame, potrivit unui comunicat al APC.

Deși cantitatea de sare recomandată de OMS este de 5 grame de zilnic, românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare „iodată”.

Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale, se atrage atenția în Studiul APC.

Persoanele care consumă o cantitate mai mare de sare decât recomandările prezintă o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. De asemenea, consumul excesiv de sare a fost asociat și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare, precum insuficiența cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiunile rinichilor și litiază renală, edem, accident vascular cerebral, osteoporoză.

Un adult are nevoie zilnic de 1,6 grame de sodiu. Această cantitate de sodiu se găsește într-o linguriță rasă de sare.

O soluție pentru a reduce consumul de sodiu este înlocuirea sării cu arome și condimente.

Sodiul dublează riscul apariției unui accident vascular cerebral. De asemenea, sodiul crește tensiunea arterială și este un factor favorizant în apariția tulburărilor grave de metabolism, afectând rinichii și ficatul, se arată în comunicatul APC.

Studiul Asociației Pro Consumatori (APC) s-a realizat prin achiziționarea din hipermarketuri sau supermarketuri a 51 tipuri de salam feliat. Prin studiul APC se urmărește să se atragă atenția asupra conținutului acestor produse și potențialelor efecte asupra sănătății consumatorilor. 

SănătateaTV.ro