Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), a cărui rezultate au fost prezentate astăzi, arată că medicii din Capitală sunt mult mai stresaţi din punct de vedere profesional comparativ cu cei din statele europene, sindromul de burnout (sindromul epuizării profesionale) fiind mult mai accentuat.

Mai exact, participanţii la studiul CMMB au declarat că lucrează în medie 42,9 ore pe săptămână şi consultă în medie 18,2 pacienţi pe zi. Mai mult, 30% dintre medicii chestionaţi au două locuri de muncă, iar 12% au trei sau mai multe.

De asemenea, studiul a concluzionat că în rândul medicilor femei burnout-ul personal este de 58%, cel profesional de 54%, iar cel legat de relaţia cu pacienţii de 38%. În rândul medicilor bărbaţi, burnout-ul personal este de 49%, cel profesional de 50%, iar burnout-ul legat de relaţia cu pacientul -  de 32%. În ceea ce priveşte burnout-ul profesional global în rândul medicilor din Bucureşti, acesta este de 52% - un procent mult mai mare faţă de alte state europene (Franţa – 42,4%, Germania – 48,7%), dar şi faţă de SUA (45,8%).

„Sistemul medical românesc trebuie reformat din temelii. Neajunsurile au impact direct asupra serviciilor medicale, asupra actului medical.Sindromul de burnout e unul dintre factorii care afectează actul medical. E cauza de imposibilitate de a controla lucrurile la locul de muncă, volumul mare de muncă. E o suprasolicitare a medicului fizică şi psihică. La studiul pe care l-am făcut au participat medici din Bucureşti, 65% femei şi 35% bărbaţi. Dintre aceştia, 64% sunt medici primari, 34% specialişti şi 2% medici rezidenţi”, a declarat, în cadrul conferinţei de presă în care au fost prezentate rezultatele studiului, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedinte CMMB.

Factorul de stres profesional cu procentul cel mai mare indicat de medici constă în sarcinile birocratice, care sunt prea multe. Alţi factori de stres profesional menţionaţi sunt: relaţia cu pacienţii sau aparţinătorii, lipsa dotării, a medicamentelor sau a materialelor, lipsa unei legislaţii clare, deficitul de comunicare interdisciplinară şi interinstituţională, condiţiile de lucru şi numărul mare de pacienţi.

Pentru a scădea nivelul de stres profesional, specialiştii au identificat şi câteva soluţii: eradicarea birocraţiei, salarizarea mai bună, mai mult timp liber, dotări mai bune, o mai bună relaţie cu pacienţii, o organizare mai eficientă şi mai puţini pacienţi.

SănătateaTV.ro