Efectul vaccinului modern împotriva pertussis își pierde din eficiență pe măsură ce copiii cresc, arată un studiu recent, care atrage atenția asupra necesității de noi vaccinuri pentru a apăra copiii de această boală foarte contagioasă.

De la naștere și până la vârsta de șase ani, copiii ar trebui să primească, în România, patru doze de vaccin DTaP. Primele trei sunt administrate până la un an, iar a patra la șase ani. Un rapel este făcut și la 14 ani.

În Statele Unite, încă o doză este făcută până la 18 luni.

Însă, un studiu publicat luni în revista Pediatrics arată că riscul de a contracta tuse convulsivă crește pe măsură ce trec anii de la ultima doză de vaccin, ceea ce sugerează că imunitatea scade între doze.

Postul american de televiziune CNN dă ca exemplu cazul unui copil de cinci ani vaccinat conform schemei din Statele Unite, căruia nu i-a fost administrată încă cea de-a cincea doză. Acel copil a primit ultima doză de vaccin în urmă cu peste trei ani și este de cinci ori mai expus riscului de a contracta tuse convulsivă decât unul care a fost vaccin în decursul ultimului an.

Trebuie subliniat, însă, că, chiar și în acest condiții, riscul unui copil complet nevaccinat de a face această boală este de 13 ori mai mare decât în cazul de mai sus.

“Am avut mai multe focare de pertussis aici, în California, în ultimii nouă ani”, a subliniat dr. Nicola Klein, co-autoare a studiului și director la Centrul pentru Studierea Vaccinurilor Kaiser Permanente. Ea a explicat că vaccinurile funcționează în marea majoritate a cazurilor, dar a notat că “majoritatea copiilor care au avut pertussis în epidemiile noastre era complet vaccinați”.

Desfășurat de oameni de știință de la Centrul pentru Studierea Vaccinudrlor, studiul a analizat aproape 500.000 de copii născuți în perioada 1999-2016. Potrivit lor, majoritatea cazurilor de pertussis – 82% -  au fost la copii vaccinați complet.

Aceste rezultate sugerează că “eficiența sub-optimă a vaccinului a jucat un rol important în epidemia recentă de pertussis”.

Peste 13.000 de persoane s-au îmbolnăvit de această maladie în 2018, potrivit celui mai recent raport al autorităților SUA. Zece persoane au murit, dintre care patru erau mai mici de un an.

 

Un vaccin mai sigur, dar poate mai puțin eficient

 

În urmă cu câțiva ani, vaccinul pentru pertussis includea celule de B. Pertussis pentru a stimula sistemul imunitar. Acele celule fuseseră inactivate, ceea ce înseamnă că nu puteau provoca boala.

Însă, pentru a combate o serie de efecte secundare asociate cu acest tip de vaccinuri, s-a recomandat utilizarea unui vaccin anticelular – DTaP. Acesta este creat cu fragment din bacterie – numite antigeni – nu cu celule întregi.

Studiile au arătat că acest tip de vaccinuri este eficient, dar tot mai multe dovezi sugerează că această protecție scade cu timpul. Astfel, o analiză a arătat că riscul de pertussis crește cu 33% pentru fiecare an, după cea de-a treia sau de-a cincea doză.

„Se recunoaște pe plan internațional că vaccinurile celulare oferă protecție pe termen mai lung decât vaccinurile acelulare”, a spus Klein, referindu-se la o versiune mai veche a vaccinului. Ceea nu înseamnă că Statele Unite ar trebui să se întoarcă la vaccinurile celulare, a adăugat ea.

“Cred că ceea ar fi, probabil, mai acceptabil pentru țările care folosesc vaccinuri noi este o versiune care include unele dintre beneficiile vaccinurilor celulare cu mai puține efecte secundare”, a adăugat specialista.

Ultimul update: 10 iunie 2019

SănătateaTV.ro