Studiile au arătat că exercițiile fizice regulate pot proteja împotriva pierderilor de memorie, se precizează într-un comunicat de presă al Universității British Columbia (Canada). Oamenii de știință au evaluat efectul pe care exercițiile fizice îl au asupra funcției cognitive de zi cu zi în rândul a 70 de adulți cu vârsta de 74 de ani ce prezentau o deficiență cognitivă vasculară medie.

Participanții studiului au fost împărțiți în două grupuri: primul grup a participat la o oră de exerciții, de trei ori pe săptămână, pe o durată de 6 luni, în timp ce grupul al doilea a primit informații lunare despre o dietă sănătoasă și viață cognitivă activă, însă nicio informație cu privire la efectul exercițiilor fizice regulate.

Abilitățile generale de gândire, competențele funcției de coordonare - cum ar fi planificarea și organizarea sarcinilor de zi cu zi - au fost evaluate în rândul ambelor grupe atât înainte de studiu, dar și la finalizarea studiului, iar apoi 6 luni mai târziu.

Rezultatele au arătat că, spre deosebire de grupul care nu a făcut exerciții fizice, grupul 1 a înregistrat o îmbunătățire a tensiunii arteriale, precum și o îmbunătățire a testelor care măsoară capacitatea globală cardiovasculară prin evaluarea timp de 6 minute a mersului pe jos. Această constatare a fost legată și cu faptul că hipertensiunea arterială rămâne un factor de risc pentru dezvoltarea deficiențelor cognitive vasculare, se arată în același comunicat. Mai precis, echipa de cercetători a descoperit că oamenii din grupul 1 și-au îmbunătățit testul de ansamblu de gândire cu 1,7 puncte, comparativ cu cei care nu au efectuat nicio activitate fizică.

După încetarea programului de exerciții fizice însă, la evaluarea de 6 luni de la studiu, scorurile lor au fost aceleași în ambele grupuri de participanți.  

SănătateaTV.ro