Un studiu pe termen lung, la care au participat peste trei mii de oameni, arată că, în mod surprinzător, bărbații caucazieni, care fac mai mult de șapte ore de mișcare pe săptămână, prezintă un risc mai mare de a suferi de blocarea arterelor coronare. Afecțiunea poate duce la apariția a numeroase probleme cardiovasculare, între care circulația inadecvată a sângelui spre și dinspre inimă.

Potrivit datelor existente până în prezent, blocarea arterelor coronare este mai des întâlnită la bărbați decât la femei și, de obicei, apare târziu în viață. Între persoanele expuse riscului de a dezvolta boala se numără oamenii cu un indice de masă corporală ridicat, cei care suferă de hipertensiune și persoanele care au boli cronice de rinichi.

Noul studiu, realizat de o Universitate din Statele Unite, a avut în vedere impactul exercițiului fizic asupra probabilității apariției calcificării arterelor coronare.

La realizarea studiului au participat 3.175 de subiecți caucazieni și afro-americani, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, recrutați în perioada martie 1985-iunie 1986. Participanții la cercetare au fost monitorizați timp de 25 de ani, până în 2011. În toată această perioadă, au fost suspuși la opt investigații și au completat trei până la patru chestionare privind obiceiurile de a face mișcare.

Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că persoanele cele mai expuse apariției calcifierii arterelor coronare au fost cele care făceau cel mai mult sport. Comparativ cu cele care făceau, în medie, doar 2,5 ore de mișcare pe săptămână, ele au prezentat un risc cu 27% mai mare de dezvoltare a afecțiunii. Subiecții au fost testați pentru această boală când aveau vârste cuprinse între 43 și 55 de ani.

De asemenea, specialiștii au ajuns la concluzia că persoanele caucaziene au prezentat un risc mai mare cu 86% de apariție a calcifierii comparativ cu persoanele afro-americane participante la studiu.

SănătateaTV.ro