O nouă cercetare pune un văl de îndoială asupra beneficiilor operaţiei bypass pentru foarte mulţi pacienţi care au inima slăbită. Doctorii susţin că această operaţie nu îmbunătăţeşte ratele de supravieţuire pentru cei care iau deja medicamente pentru ţinerea sub control a nivelului colesterolului şi a presiunii sanguine, potrivit dailymail.co.uk.

Venele obturate sunt principala cauză pentru producerea a două treimi din cele 6 milioane de decese ce survin, anual în SUA, în urma unui accident vascular cerebral.

 

Operaţia pe cord deschis (bypass) este una dintre cele mai obişnuite intervenţii care presupune recoltarea unor vene sau artere sănătoase din altă parte a corpului şi grefarea lor pe artera bolnavă. Medicii susţin însă că orice beneficiu al operaţiei bypass apare acum mult diminuat, potrivit unei cercetări prezentate în cadrul unei conferinţe a Colegiului American de Cardiologie din New Orleans.

 

Un alt studiu a evidenţiat faptul că oamenii care suferă de probleme cardiovasculare grave ar putea obţine mai multe beneficii de pe urma unei angioplastii cu balon decât dacă apelează la operaţia bypass. Un studiu clinic care a inclus 600 de pacienţi a demonstrat că a existat o rată de supravieţuire similară în rândul pacienţilor care au suferit fie o angioplastie, fie o intervenţie de tip bypass.

 

Medicii au realizat dezbateri de-a lungul timpului pentru a scoate la iveală care este cea mai bună metodă de tratament pentru arterele obturate, care reprezintă principala cauză a atacurilor de inimă. Angioplastia este o metodă mai puţin invazivă însă necesită repetarea procedurii dacă arterele se îngustează pe parcursul trecerii anilor.

 

Medicii din Coreea de Sud au realizat un studiu potrivit căruia ar exista o metodă mai bună de punere a diagnosticului pentru bolile de inimă şi pentru procedurile ce presupun deblocarea venelor obturate. Complicaţiile se diminuează în momentul în care procedurile se realizează în arterele din mână şi nu în cele din picior aşa cum se obişnuieşte în practică. Procedura mâinii este folosită foarte mult în Europa, Canada şi alte state, spre deosebire de SUA, unde mai puţin de 5% din procedurile de intervenţie includ această metodă.

SănătateaTV.ro