Părinții fumători ar putea renunța mai ușor la fumat dacă le este monitorizat consumul de tutun și primesc tratamentul aferent de la medicul pediatru al copilului lor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la Spitalul General pentru Copii Massachusetts din Boston.

 „Cei mai mulți părinți vor să renunțe la fumat, dar nu primesc adesea ajutorul de care au nevoie de la propriul medic. Părinții pot fi în special dispuși să renunțe la fumat atunci când se gândesc la sănătatea propriilor copii.”, a declarat dr. Jonathan Winickoff, autorul principal al studiului și medic pediatru.

Pentru a vedea dacă pediatrii ar putea determina mai mulți părinți să renunțe la fumat, echipa de cercetare a repartizat aleatoriu zece practici pediatrice, fie pentru oferirea screeningului și a tratamentului antitutun părinților care fumează, fie pentru a continua îngrijirea obișnuită fără acest sprijin. Peste doi ani, proporția părinților care au fost fumători a scăzut cu 2,7% acolo unde medicii au oferit screening și tratament împotriva fumatului și a crescut cu 1,1% acolo unde nu s-a vorbit despre această terapie, potrivit unui raport din JAMA Pediatrics.

„Părinții sunt cel mai important grup în care trebuie investit în privința renunțării la fumat, deoarece atunci când renunță, câștigă în medie peste zece ani de viață, două mii de dolari în plus pe an pe care-i pot cheltui cu familiile lor (dacă fumau un pachet pe zi), și copiii lor vor fi mai sănătoși cu un risc mai mic de pneumonie, astm, infecții ale urechilor, ADHD și sindrom de moarte subită a sugarului”, a spus Winickoff.

Medicii le-au recomandat părinților fumători să stabilească o dată-obiectiv ca să renunțe la fumat, să stabilească regulile să nu mai fumeze în case și în mașini și li s-a prescris terapia de înlocuire a nicotinei pentru a-i ajuta să se lase mai ușor de fumat.

Medicul Winickoff a afirmat că și cele mai mici scăderi ale fumatului în rândul părinților ar putea face o diferență semnificativă în privința stării de sănătate pentru fumători și pentru copiii lor.

Astfel, copiii care nu sunt expuși fumatului pasiv au rezultate mai bune la citit și matematică, lipsesc mai puțin de la școală și sunt mai puțin predispuși să devină fumători la maturitate, a adăugat autorul studiului.

 

Ultimul update: 14 august 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.