Episoadele temporare sau amețeala cauzată de lumină când stați în picioare sunt câteva din semnele care indică afectarea circulației sanguine cu localizare cerebrală, cu consecințe în timp. Astfel, oamenii de vârstă mijlocie care se confruntă cu scăderi bruște ale tensiunii arteriale, care de multe ori provoacă amețeli la ridicarea în picioare, pot prezenta un risc crescut de a dezvolta un declin cognitiv și demență peste 20 de ani, se precizează într-un comunicat de presă al Școlii de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

 

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele provenind de la o cohortă ARIC (un studiu observațional american) în care au fost înrolate în anul 1987 peste 15.700 de persoane, cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani. Pentru acest studiu au fost eligibili 11.503 de participanți care nu au avut antecedente de boli cardiace coronariene sau de accident vascular cerebral. După ce au stat 20 de minute în poziție culcată, cercetătorii au măsurat valoarea tensiunii arteriale a participanților după ce s-au ridicat în picioare.

 

Hipotensiunea arterială ortostatică a fost definită ca fiind o scădere de 20 mm Hg sau mai mult a tensiunii arteriale sistolice sau o scădere cu 10 mm Hg sau mai mult a tensiunii arteriale diastolice, se menționează în același comunicat. Din totalul participanților la studiu, aproximativ 6% sau 703 de persoane au îndeplinit măsurătorile definiției.

 

Acești participanți, care au avut în medie vârsta de 54 de ani (la înscrierea în studiu) au continuat să fie monitorizați în următorii 20 de ani sau mai mult. Persoanele cu hipotensiune arterială ortostatică la prima vizită au prezentat cu 40% mai multe șanse de a dezvolta demența decât subiecții care nu aveau valori scăzute ale tensiunii arteriale. De asemenea, hipotensiunea arterială ortostatică a mai fost incriminată și în declinul congnitiv, respectiv persoanele prezentând în acest caz o creștere a riscului cu 15%.

 

Specialiștii atrag atenția că acest studiu este unul observațional, drept pentru care nu pot stabili clar dacă hipotensiunea ortostatică a fost un indicator al unei altei boli subiacente sau dacă scăderea tensiunii arteriale în sine este cauza demenței. Deși, cu toate aceste treceri temporare ale valorii tensiunii arteriale, este posibil ca reducerea fluxului sanguin cerebral să aibă consecințe pe termen lung. O altă limitare a studiului a fost aceea că nu se cunoaște dacă acești participanți au mai prezentat probleme cu hipotensiune arterială ortostatică pe parcursul mai multor ani sau dacă acestea au fost doar episoade scurte - subiecții nu au fost testați în timp din nou. 

SănătateaTV.ro