Prea putine bacterii vaginale bune pot creste riscul de dezvoltare a cancerului ovarian, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la University College London, citati de BBC News.

Autoriii studiului spera ca aceasta descoperire poate fi folosita pentru a identifica femeile cu risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer, pentru care nu exista test de screening. Procesul se afla, insa, la inceput si este prea devreme pentru a recomanda ca emilor sa li se administreze doze de bacterii bune pentru preventie, atrag atentia cercetatorii.  

Studiul a fost realizat pe 176 de femei care sufera de cancer ovarian, 109 cu mutatiile genetice ce cresc riscul de cancer ovarian (genele BRCA1) si 295 femei fara niciun risc genetic cunoscut.

Femeile au fost examinate si li s-au recoltat probe de flora bacteriana. Studiul a aratat ca nivelul de lactobacili era semnificativ mai mic la femeile mai tinere de 50 de ani care sufereau de cancer ovarian sau aveau mutatiile genetice care le predispuneau la aceasta patologie.

 

Ce inseamna descoperirea?

 

Nu este clar daca aceasta legatura este una de tip cauza-efect sau daca exista si alti factori care o pot explica si nici cat de mare este impactul asupra riscului.

“Mirobiomul este un domeniu foarte interesant de cercetare si, incet, incepem sa intelegem cum ne afecteaza bacteriile naturale sanatatea. insa, atunci cand interpretam astfel de studii, asociere nu inseamna si legatura de cauza-efect”, a explicat Helen Callard, de la Cancer Research UK.

“Sunt mai multi factori care ar putea influenta riscul de cancer ovarian si mai multe lucruri care pot afecta compozitia florei vaginale – si nu este intotdeauna usor sa separi aceste elemente. Deci trebuie sa stim cum ar putea afecta direct bacteriile vaginale riscul de dezvoltare a cancerului ovarian. Sau daca este vorba despre un total alt factor”, a adaugat ea.

“inainte ca femeile sa devina preocupate de bacteriile din vagin, mai este nevoie de cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine cum poate contribui microbiomul vaginal la cancerul ovarian si pentru a gasi metode mai bune pentru a detecta boala. intre timp, este crucial ca femeile sa fie constiente de simptome si sa mearga la medic”, a subliniat Alexandra Holden, de la organizatia Target Ovarian Cancer.

 

Legatura cu microbiomul

 

Exist tot mai multe dovezi stiintifice care sugereaza ca microbiota influenteaza sanatatea. Una dintre speciile de bacteriile benefice, al carei rol se crede ca este extrem de important si care traieste in vagin este lactobacilul. Expertii au conchis ca aceasta opreste microbii nedoriti sa se instaleze si sa actioneze, pentru ca formeaza, practic, o bariera de protectie.

 

Despre cancerul ovarian

 

Peste 7.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian in fiecare an in Marea Britanie. Diagnosticarea precoce creste sansele succesului tratamentului, insa simptomele – balonare si discomfort – sunt similare celor ale unor afectiuni mai comune si mai putin grave, precum dureri menstruale sau sindromul colonului iritabil. Aceasta face ca multe femei sa nu fie diagnosticate cu cancer pana cand acesta incepe deja sa se raspandeasca.

Cauzele exacte ale cancerului ovarian nu sunt cunoscute, insa unii factori cresc riscul. Printre acestia se numara varsta, istoricul familiei si greutatea.