În perioada martie-aprilie 2017, după un an de la intrarea în vigoare a legii nr.15/2016, la solicitarea Inițiativei 2035 Fără Tutun, a fost realizat studiul cantitativ la nivel național, cu obiectivul de a investiga percepția publicului general asupra politicilor de control al consumului de tutun. La studiu au participat 1000 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, 617 în mediul urban și 383 în mediul rural.

 

Studiul a evaluat aspecte epidemiologice, legate de prevalența declarată a fumatului, dar și date legate de comportamentul fumătorilor, percepțiile în legătură cu fumatul pasiv, gradul de susținere a inițiativelor care reglementează promovarea produselor din tutun, precum și opiniile asupra legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, la un an de la aplicare.

 

Conform Inițiativei 2035 Fără Tutun, concluzia studiului a fost că nivelul de susținere pentru politicile care vizează reducerea consumului de tutun în rândul populației cât și nivelul de susținere al legii care a interzis fumatul în spațiile publice închise (legea nr. 15/2016) se mențin ridicate (82 % și 83%).87% dintre românii participanți la studiu sunt de acord că Legea anti-fumat contribuie la protejarea sănătății. De asemenea, peste 90% dintre fumători și nefumători cunosc efectele fumatului pasiv. 69% dintre participanți consideră că marketing-ul agresiv al produselor din tutun în magazine și localuri este un element cu impact negativ major asupra copiilor și tinerilor, fiind nevoie de lansarea de inițiative legislative care să interzică această practică.

 

Conform studiului, în România aproximativ o treime din populație fumează (33%), cei mai mulți fumători fiind în rândul persoanelor cu vârsta între 26 și 35 de ani, cu venituri mai mari, care locuiesc în mediul urban. De asemenea, fumătorii se regăsesc mai des în gospodăriile în care locuiesc copii sub 18 ani. Cel puțin un pachet de țigarete pe zi fumează aceștia (40% dintre fumători – peste 20 de țigarete pe zi). Bărbații fumează mai mult decât femeile (16, respectiv 12 țigarete pe zi), iar consumul de tutun scade în rândul fumătorilor cu studii superioare (12 țigarete pe zi). 28% din persoanele nefumătoare au fumat în trecut, iar 2% dintre fumători au renunțat la fumat în ultimul an.

 

În legătură cu fumatul pasiv, studiul a relevat faptul că fumătorii sunt în mare conștienți de faptul că acesta afectează sănătatea celor din jur (91%), iar copiii sunt mai afectați decât adulții (93%). 67% consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în aproprierea locurilor de joacă pentru copii.

 

82% dintre români își manifestă ideea de asusține politicile naționale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun în România, însă nivelul de susținere este mai scăzut printre fumători (69%).

 

83% dintre participanții la studiu susțin de asemenea legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, inclusiv două treimi din fumători (66%). 80% consideră că Legea anti-fumat ajută românii în a conștientiza pericolelor fumatului, dar și 70% dintre fumători susțin acest lucru. 72% din populația intervievată afirmă că legea anti-fumat facilitează oprirea fumatului, previne reînceperea obiceiului, 75% dintre aceștia fiind de acord cu faptul că în cazul minorilor și tinerilor, legea contribuie la prevenirea consumului de tutun.

 

În luna septembrie 2016 România a pornit prin factorii decizionali și societatea civilă în inițiativa de a facilita adoptarea politicilor și măsurilor care să permită ca generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, în anul 2035, un obiectiv asumat deja de multe țări europene. Peste 350 de organizații non-guvernamentale au aderat la inițiativă, elaborându-se alături de experți naționali și internaționali, Strategia Națională Multisectorială pentru prevenirea și reducerea consumului de tutun, dependenței de nicotină și expunerii la fumul de tutun 2017-2035.

 

Mai multe detalii despre Inițiativa 2035 Fără Tutun pot fi aflate accesând http://2035faratutun.ro 

SănătateaTV.ro