Un nou studiu lansat de Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii, arată consecințele existenței televizorului și a jocurilor video în dormitoarele copiilor. Profesorul de psihologie, Douglas Gentile, autorul studiului, spune că este o legătură demonstrată între existența televizoarelor sau sistemelor de jocuri video în camerele de odihnă ale copiilor și scăderea performanței acestora în ceea ce privește cititul, participarea la activități sau somnul. Drept rezultat, acești copii nu fac performanță la școală și prezintă un risc mai ridicat de obezitate și dependență de jocurile video, se arată într-un artiol publicat de Universitatea din Iowa.

Cercetătorii au urmărit aceste efecte pe o perioadă cuprinsă între șase luni și până la doi ani. Studiul, publicat și în jurnalul Developmental Psychology, demonstrează cum acești copii au tendința de a fi mai violenți și mai agresivi. Profesorul Gentile adăugă un lucru cu atât mai grav: părinții acestor copii, în cele mai multe cazuri, nu știu ce se petrece în spatele ușilor închise ale dormitoarelor celor mici.

,,Când cei mai mulți dintre copii pornesc televizorul singuri, în dormitoarele lor, cel mai probabil ei nu urmăresc emisiuni educative și nici nu joacă jocuri educative. Existența unui televizor în camera de odihnă a unui copil îi oferă acestuia acces acolo timp de 24 de ore, în timp ce părinții monitorizează și controlează utilizarea televizorului din ce în ce mai puțin”, declară profesorul Douglas Gentile.

Acesta adaugă că numărul orelor petrecute de copii în fața televizoarelor crește, atingâng 60 de ore pe săptămână. În Statele Unite ale Americii, mai mult de 40% din copii, cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani au un televizor în dormitor, iar majoritatea copiilor cu vârsta de peste 8 ani au televizor sau jocuri video în camerele de odihnă.

În ciuda faptului că studiul are în vedere în mod specific existența televiorului și a jocurilor video în dormitoarele celor mici, profesorul Gentile declară că efectele sunt aceleași sau poate chiar mai puternice în ceea ce privește accesul la toate tipurile de tehnologii.

,,Este mult mai ușor pentru părinți să nu permită de la început existența unui televizor în dormitoarele celor mici, decât este să interzică un televizor deja existent. Acesta nu înseamnă neapărat note proaste la școală, însă urmărind diverse programe la televizor, copiii au tendința de a petrece mai mult timp în fața acestuia, decât să se implice în activități sănătoase sau benefice”, a adăugat profesorul.

Datele existente în studiu arată cum copiii, începând din clasa a III-a, până în clasa a V-a, care petrec mult timp în fața televizorului, citesc mai puțin. Tot aceștia au un indice de masă corporală mai mare, sunt mai violenți și au un risc mult ai mare de a deveni dependenți de noile tehnologii. 

SănătateaTV.ro