Sreening-ul cancerului de prostată nu salvează vieţi, se arată într-un studiu realizat pe parcursul a peste 20 de ani şi care a fost publicat în Jurnalul Medical Britanic. În Marea Britanie, unul din patru pacienţi este diagnosticat cu cancer de prostată, potrivit bbc.co.uk.

Comitetul Naţional pentru Screening din Marea Britanie este de părere că acest studiu oferă informaţii care arată că daunele cauzate de screening sunt mult mai mari comparativ cu benefiile acestuia.

 

Studiul care a fost demarat în anul 1987, în Norrkoping din Suedia a inclus 9026 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani. În perioada 1987 – 1996, au fost aleşi în mod aleatoriu peste 1500 de bărbaţi care au fost supuşi screening-ului. Primele două teste au constat într-o examinare digitală rectală şi în efectuarea unui antigen specific prostatic. Concluzia studiului a fost aceea că, după mai bine de 20 de ani de studiu, realizarea unui screening al pacienţilor nu a contribuit la reducerea deceselor celor care sufereau de cancer de prostată. Principala metodă de screening a cancerului de prostată este antigenul specific prostatic (PSA).  Oricum, circa 15% din bărbaţii care au avut un nivel normal al PSA au dezvoltat cancer prostatic, în timp ce două treimi dintre cei care aveau un nivel PSA ridicat nu s-au îmbolnăvit de cancer de prostată.

 

Un alt studiu a sugerat că este nevoie de un număr de 1410 bărbaţi „scanaţi” dintre care 48 să fie supuşi tratamentului, pentru a putea salva o singură viaţă.

 

Dr. Sarah Cant de la Organizaţia de Binefacere pentru Cancerul de Prostată, a declarat că: "Acest studiu sugerează că screening-ul pentru cancerul de prostată nu reduce numărul celor care mor din cauza bolii, însă cercetarea este una relativ mică. În prezent, testul PSA este cea mai eficientă metodă existentă pentru evidenţierea unor probleme legate de prostată. Subliniez că acest test nu a fost folosit în toate rundele de screening ale pacienţilor supuşi experimentului. Ştim dintr-un alt studiu mai mare, că metoda de screening ce foloseşte testul PSA poate reduce ratele de mortalitate. "Cu toate acestea, acest studiu a arătat că screening-ul poate duce la administrarea unor tratamente inutile pentru bărbaţi care nu suferă de cancer de prostată. Prin urmare, nu cred că există suficiente dovezi pentru a susţine încă un program de screening”, a mai adăugat Dr. Sarah Cant."

SănătateaTV.ro