Screening-ul prenatal al retinoblastomului poate reprezenta o metodă eficientă de îmbunătățire a vederii, se arată într-un comunicat de presă al Academiei Americane de Oftalmologie.

 

Screening-ul postnatal convențional este recomandat sugarilor cu antecedente familiale de retinoblastom, care ar trebuisă fie examinați cât mai curând posibil după naștere și în mod repetat în primii ani de viață, potrivit aceleiași surse. Cu toate acestea, constatările recente indică faptul că diagnosticarea precoce din testele prenatale asociate cu nașterea copilului la aproximativ 37 de săptămâni de gestație au demonstrat rezultate oculare bune, combinate cu o șansă la terapie mai puțin invazivă.

 

Pentru a arăta aceste lucruri, cercetătorii au împărțit 20 de copii cu retinoblastom familial născuți în perioada 1996-2014 în două grupe – primul grup de 8 copii care au primit diagnosticul postnatal de retinoblastom și un al doilea grup cu 12 copii cărora le-au fost identificate modificările genetice din timpul vieții intrauterine (prin amniocenteză). Toți copiii au fost născuți între săptămânile 36-38 de sarcină și au primit un consult complet al retinei la o zi după naștere.

 

Atunci când s-a stabilit linia de tratament (chimioterapie sau radioterapie), unul dintre cei opt copii din cohorta 1 a prezentat stadiul cT1a sau cT0, adică tumorile oculare erau cele mai mici ca dimensiuni și cel mai puțin periculoase (conform ediției a 8-a de stadializare propuse de Comitetul American Mixt pentru Cancer sau AJCC), comparativ cu opt din 12 copii din cohorta 2 care prezentau aceste stadii. Tumorile oculare care au pus în pericol viața copiilor au fost prezente la patru din cei opt sugari din prima grupă, dar și la trei din 12 copii din cohorta 2. Medicii au observat că toți copiii care au participat la studiu au dezvoltat tumori bilaterale în cele din urmă înainte de a împlini un an.  

 

Succesul tratamentului retinoblastomului constă în evitarea enucleației (scoaterea ochiului) și a fost obținut prin radioterapie, care s-a realizat în trei cazuri din opt pentru cohorta 1, comparativ cu 11 din 12 copii din cohorta 2, se mai precizează în comunicatul Academiei.

 

Printre observațiile specialiștilor s-au aflat și că cele mai timpurii tumori implică regiunea perimaculară, care amenință pierderea vederii centrale, în timp ce tumorile care apar mai tarziu au avut tendința de a fi periferice, adică prezentau un impact vizual scăzut. De asemenea, cercetătorii au explicat că nu au existat complicații legate de nașterea prematură și apariția retinoblastomului.

 

Copiii cu o mutație genetică a liniei germinative pot dezvolta retinoblastom la naștere, de multe ori în locuri ale ochiului în care vederea este amenințată – cum ar fi polul posterior. Cu alte cuvinte, retinoblastomul este o tumoră malignă a retinei. 

SănătateaTV.ro