Un studiu care a inclus 70.000 de asistente medicale a arătat că acelea care au preferat confortul canapelei în detrimentul exerciţiilor fizice după orele de muncă au fost mai expuse riscului de a prezenta cheaguri de sânge în plămâni, informează guardian.co.uk.

Femeile care îşi petrec majoritatea timpului în poziţia stând atunci când se întorc de la serviciu sunt mult mai predispuse de a se confrunta cu o coagulare fatală a sângelui în plămâni comparativ cu cele care sunt mai active, potrivit unei cercetări.  

 

Studiul, care a fost realizat asupra asistentelor din SUA, este primul de acest tip care arată că viaţa sedentară poate duce la embolism pulmonar, afecţiune în care cheagurile de sânge sunt transportate de la venele profunde în picior şi, eventual, la plămâni.  Simptomele includ durere în capul pieptului, dificultăţi respiratorii şi tuse.

 

Se ştie deja că persoanele care practică un sport sau care sunt active fizic au un risc mult diminuat de a suferi de embolism pulmonar, dar studiul publicat pe site-ul Jurnalului Britanic Medical, este primul care arată că sedentarismul creşte acest risc.

 

Studiul, realizat de dr. Christopher Kabrhel de la Spitalul din Massachussetts, a investigat obişnuinţele de petrecere a timpului liber pentru aproximativ 70.000 de asistente medicale din SUA, multe dintre acestea stând foarte mult în picioare ca parte a activităţii lor. Oricum, de-a lungul unei perioade de 18 ani, cercetătorii au descoperit că asistentele care au stat jos pentru mai mult de şase ore în timpul în care nu munceau au prezentat un risc dublu de a dezvolta embolism pulmonar comparativ cu cele care au stat jos mai puţin de două ore pe zi. Rezultatele au ţinut cont şi de vârsta, greutatea şi obiceiurile de fumat ale participantelor la studiu.

 

Studiul a mai relevat şi faptul că sedentarismul este corelat cu bolile de inimă şi tensiunea arterială. “Perioadele prelungite de sedentarism reprezintă unul din mecanismele ascunse asociate cu boala arterială şi bolile venoase,” a spus James Douketis, directorul de medicină vasculară de la Universitatea McMaster, Hamilton, Ontario din Canada.

SănătateaTV.ro