Testele care estimează rezerva ovariană a femeilor, adică numărul de ovule rămas până la instalarea menopauzei, nu par să prezică, pe termen scurt, șansele de a concepe un copil, se arată într-un studiu realizat recent.

„Studiul arată că testarea pentru biomarkerii rezervei ovariene nu prezice șansele de a concepe ale femeilor mai în vârstă, care nu au ajuns încă la menopauză”, explică coordonatorul studiului, doctorul Esther Eisenberg.

Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă și rezerva ovulară scade, celule din ovule secretă o cantitate mai mică de Inhibina B și hormon anti-Müllerian, substanțe considerate a fi indicatorii rezervei ovariene.

Deși există puține cercetări în acest sens, testarea pentru hormonul anti-Müllerian este adesea sugerată în clinicile de fertilizare, pornindu-se de la prezumția că femeile cu o rezervă ovariană mai mică au șanse mai mici să răspundă la tratamentele de fertilizare, explică specialiștii.

Potrivit acestora, la realizarea studiului au participat 750 de femei, cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani, care timp de cel puțin trei luni au încercat să rămână însărcinate și despre care se știa că nu au probleme de fertilitate, între care ovare polichistice sau endometrioză.

După șase cicluri de încercare de a concepe, rezultatele testelor nu au prezentat o diferență semnificativă între femeile cu niveluri scăzute și nivelurile normale ale hormonului anti-Müllerian.

Astfel, potrivit specialiștilor, șansele de a concepe în cadrul celor două categorii au fost de 65%, comparativ cu 62%. Diferențe mai mari nu au fost descoperite nici după 12 cicluri de încercare de a concepe - 82% versus 75%.

„Studiul nostru arată că femeile tinere cu rezerve ovariene scăzute nu ar trebui să se teamă că nu vor putea avea copii”, a conchis coordonatoarea cercetării.

Studiul a fost publicat în revista Journal of the American Medical Association. 

SănătateaTV.ro