Se spune adesea ca nu contează cât de bătrân ești, ci cât de bătrân te simți. Se pare că această afirmație este adevărată conform medicinei bazate pe dovezi.

Un studiu publicat recent în revista Societății Europene de Cardiologie arată că vârsta fiziologică sau condiția fizică a unei persoane este un indicator mai bun al supraviețuirii decât vârsta sa cronologică.

 

„Cei care fac sport trăiesc mai mult”

 

„Dacă vrem să trăim mai mult, ar trebui să facem mai mult sport și să ne păstrăm în formă. Activitatea fizică îmbunătățește starea de sănătate pe ansamblu și ne ajută să trăim mai mult” spune primul autor al studiului, dr. Serge Harb, medic cardiolog la Cleveland Clinic, în Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii americani au dezvoltat o formulă de calcul prin care măsoară condiția fizică a unei persoane în funcție de rezistența și performanța sa la efort. În funcție de acest parametru au calculat „vârsta fiziologică” a unui individ, sau condiția fizică a acestuia. Ei au luat în calcul rezistența fizică la efort, modul în care inima reacționează la efort și timpul în care ritmul inimii revine la normal după efort.

 

Un semnal de alarmă

 

Pentru a diagnostica eventuale probleme cardiace, multor pacienți li se recomandă un „test de efort”. Acest test presupune mersul pe o bandă de alergare la viteze din ce în ce mai mari, în timp ce funcția cardiacă este atent monitorizată. Cercetătorii de la Cleveland Clinic au folosit datele din testele de efort a peste 100.000 de pacienți ai clinicii pentru a calcula condiția fizică a acestora. Urmărind acești pacienți pe termen lung, cercetătorii au concluzionat că vârsta fiziologică estimată a fost un indicator mai bun al supraviețuirii decât vârsta reală, cronologică.

Autorii studiului cred că fiecare persoană ar trebui să-și cunoască „vârsta fiziologică” sau condiția fizică și rezistența la efort. Ei mai spun ca medicii ar trebui să folosească acest parametru atunci când comunică cu pacienții lor, pentru că este un termen ușor de înțeles pentru aceștia și cu un impact puternic: „Atunci când îi spui unei persoane de 45 de ani că vârsta sa fiziologică este de 55 de ani, este un puternic semnal de alarmă. Acea persoană realizează că pierde ani din viață pentru că nu este în formă, pentru că nu face mișcare”, spune autorul principal al studiului.

Ultimul update: 15 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.