Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) și Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) acuză autoritățile că ignoră dispariția medicamentelor ieftine, contribuind în același timp la distrugerea industriei locale producătoare de medicamente generice. Aplicarea nediferențiată a taxei clawback va duce la dispariția mai multor medicamente ieftine de pe piață în 2019 și la închiderea liniilor de producție a fabricilor românești, se atrage atenția într-un comunicat de presă dat publicității la 24 octombrie de APMGR și PRIMER.

 

Medicamentele ieftine, defavorizate la taxare

 

Deoarece taxa clawback se aplică la prețul de vânzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este mult mai mare. De exemplu, o taxă clawback la nivelul de 29% ajunge să reprezinte 41% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, au explicat reprezentanții producătorilor locali de medicamente. Acest lucru duce la dispariția medicamentelor ieftine pentru că producătorii nu pot continua să le fabrice în pierdere. Reprezentanții producătorilor au dat ca exemplu Cisplatin (50 mg), un medicament esențial în schema de tratament a unor afecțiuni oncologice, care are preț de decontare de 23,94 lei, dar prețul de producție atinge 38 lei.

La un nivel al taxei clawback de 29%, și alte medicamente folosite frecvent în Romania pentru boli cardiovasculare sau hipertensiune arteriala, precum metoprololul (care folosit în medie de 940.000 de pacienți pe lună), indapamida (867.000 de pacienți pe lună) sau enalaprilul (490.000 de pacienți pe lună) vor ajunge să fie și ele produse în pierdere, nivelul acesteia variind între 10 și 60% din prețul de vânzare, a explicat Dragoș Damian, directorul executiv PRIMER.

„Nu cerem ca medicamentele generice să fie favorizate, cerem să se aplice un calcul echitabil, în primul rând în interesul pacienților, care să găsească oricând medicamentele de care au nevoie. În acest moment, medicamentele cu preț redus sunt penalizate în România” a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

 

Medicamentele ieftine tratează cei mai mulți pacienți români

 

APMGR și PRIMER atrag atenția că cele mai multe cheltuieli ale statului român merg către tratamentele inovatoare, care tratează câteva mii de pacienți. În același timp, statul pare să ignore milioanele de români care folosesc medicamente ieftine.

De exemplu, statul cheltuiește doar 6,2 milioane de lei pentru tratarea a 2,5 milioane de români cu medicamente care costă până la 10 lei și 28,3 milioane de lei pentru tratarea a 1.200 de pacienți cu medicamente care costă peste 13.000 de lei. În schimb, taxa clawback este aplicată uniform și medicamentelor ieftine și celor scumpe.

Soluția propusă de reprezentanții producătorilor de medicamente generice și a producătorilor locali este o aplicare diferențiată a taxei clawback.

Ultimul update: 21 decembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.