Medicina prezentului este definitain mare masura de accesul la tehnologie. Tehnologia este ascunsain ochelarii pe careii purtam sauin lentilele de contact,in vaccinurile care ne protejeaza de boli transmisibile, dar siin manusile de latex sterile sauin seringile de unica folosinta folosite de medic pentru a administra vaccinul sau injectia. Sunt lucruri pe care le consideram normale, care s-au banalizat prin uzanta si pe care nu le mai consideram uimitoare, dar care auin spate tehnologii care au inovat si au transformat modulin care se face medicina. La celalalt capat al spectrului avem tehnicile performante de imagistica medicala, robotii chirurgicali, valvele cardiace implantabile, sau pacemakerele.

inca uimitoare sau deja intratein cotidian, toate tehnologiile medicale au un numitor comun: impactul semnificativ asupra calitati si duratei vietii.in medicina moderna, tehnologiile medicale sunt prezentein toate specialitatile medicale siin toate ariile terapeutice, precum siin fiecare etapa a actului medical, de la diagnostic si tratament, pana la reabilitarea si monitorizarea continua a pacientilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste tehnologia medicala drept aplicarea cunostintelor organizate si a deprinderilor sub forma unor dispozitive, medicamente, vaccinuri, proceduri si sisteme medicale dezvoltate pentru a rezolva o problema de sanatate publica si aimbunatatii calitatea vietii.

Progreselein domeniul tehnologiei medicale au dus la salvarea a milioane de vieti si la imbunatatirea continua a actului medical. Aceste inovatii au ajutat medicii sa-si perfectioneze eforturile ce tin de prevenirea, diagnosticarea, tratarea, reabilitarea si monitorizarea pacientilor.in acelasi timp, tehnologiile medicale contribuie la imbunatatirea productivitatii si eficacitatii sistemelor medicale, avand o contributie importanta la sustenabilitatea acestora.

in cadrul Adunarii Mondiale a Sanatatii a OMS cu numarul 60, care a avut locin Mai 2007 la Geneva, autoritatile din cadrul Organizatiei au recunoscut rolul si importanta tehnologiilor medicale ca instrumente pentru eficientizarea actului medical.in acelasi timp, reprezentantii OMS au elaborat o rezolutie, prin care auindemnat statele membre sa-si largeasca expertizain domeniul tehnologiilor medicale pentru a face investitii inteligente si pentru a aloca resursein acest sensin functie de nevoile prioritare ale fiecarui sistem de sanatate. Pentru aindeplini aceste obiective, OMS recomandainfiintarea unor centre nationale sau regionale de tehnologii medicale, care sa colaboreze cu industria, furnizorii de servicii medicale, asociatiile profesionale si de pacienti, precum si cu organizatiile stiintifice.

Mai recent,in luna septembrie a acestui an,in cadrul unei intalniri informale a ministrilor sanatatii din 31 de state membre ale Uniunii Europene (UE), una din temele principale pe agenda e discutii a fost legata de necesitatea unor investitii structuratein infrastructura digitala de sanatate, la nivelul tuturor statelor membre UE.

in ultimul timp, s-a vorbit mult despre sanatatea digitalizata si despre crearea unei infrastructuri digitale intraoperabile la nivel european, la care sa poata adera toti furnizorii de servicii de sanatate din Europa. Un lucru este clar: tehnologiile medicale si infrastructura digitala vor juca un rol importantin reformarea sistemelor de sanatate siin pregatirea medicinei catre un viitor mai sustenabil.