"E logic să investești să previi decât să stai să cheltui după aceea sute de milioane de euro, poate chiar și sume și mai mari în zona de sănătate", e de părere ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici. Oficialul a oferit și exemplul unui program de screening care, crede el, ar putea fi util astfel încât statul să aibă o evidență clară a bolilor care afectează cei mai mulți români și să intervină corespunzător. 

"Mă tot gândeam, cred că prin 2016-2017, de ce n-ar face România o analiză pe tot ce înseamnă - nu știu - măcar tinerii, tot ce înseamnă populație sub 18 ani, să vedem exact un screening național. Să am un screening să știu exact tot ce înseamnă populație sub 18 ani, care sunt problemele medicale pentru fiecare tânăr și atunci statul să vină cu un program masiv, agresiv,  cu finanțare de miliarde de euro pentru că, oricum, pentru mine ca stat va fi mult mai normal, mai bine, mai logic din toate punctele de vedere: de la latura umană până la chestiuni de ordin economic. Ca să nu mai spun și de chestiunea politică", a declarat Teodorovici în timpul unei dezbateri. 

O colaborare stat-privat ar fi soluția optimă de implementare a ideii lui, crede ministrul Finanțelor. 

"Și atunci ce ne oprește pe noi, cu sprijinul privatului  - pentru că privatul e cel care gestionează cel mai bine banul - (...). să vedem care sunt primele trei-cinci patologii care au mortalitatea cea mai ridicată, costurile cele mai ridicate. (...) Să știm clar ce trebuie făcut ca acest tip de patologii să nu mai fie o problemă pentru noi ca țară.  Ce trebuie să fac și cât mă costă asta. (...) Trebuie să primeze pentru noi viața omului și apoi să ne asumăm costurile", a spus Teodorovici. Ministrul susține că e dispus să facă rost de finanțare pentru principalele patologii cu cea mai mare rată a mortalității. 

 

Teodorovici propune și un pact pe Sănătate

 

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre ideea unui pact la care să adere toți factorii politici astfel încât, susține Teodorovici, anumite măsuri să fie aplicate indiferent de cine e la putere. 

"Poate toate aceste idei trebuie discutate deschis cu toți factorii politici la masă. (...) Discutăm despre toate aceste lucruri, le punem pe hârtie ca etape obligatoriu a fi parcurse și atunci indiferent cine guvernează le aplică fără ca din cealaltă parte să primească huiduieli sau tto felul de mesaje. (...) E nevoie de un astfel de pact pe Sănătate. Pentru că atunci, oricine guvernează știm clar că astea sunt liniile de parcurs și pacientul vede clar că există stabilitate, coerență și că undeva în 2020-2021 suntem și noi ca afară și că nu trebuie să mai pleci din România în afară decât dacă ai bani de cheltuit și n-ai cum să-i justifici", a declarat Eugen Teodorovici. 

Ultimul update: 11 iulie 2019