Pentru ca beneficiul tratamentului sa fie maxim, infectia cu HIV si infectia cu virusul hepatitic C trebuie diagnosticate cat mai precoce. Aceasta este ratiunea pentru care, de doua ori pe an, EuroTEST (fosta organizatie HIV in Europe) organizeaza cate o saptamana europeana a testarii.

Editia de primavara de anul acesta se desfasoara intre 17 si 24 mai, cu sprijinul Centrului european pentru preventia si controlul bolilor (ECDC). Tema de anul acesta este: Testam. Tratam. Prevenim.

 

Rolul important al testarii

 

Saptamana europeana a testarii are ca scop cresterea eforturilor de a face testarea pentru HIV si VHC mai accesibila si, totodata, de a comunica rolul important al testarii precoce pentru a reduce diagnosticarea infectiilor in stadii avansate de boala.

Evenimentele organizate de diverse organizatii urmaresc sa sprijine dialogul dintre toti partenerii din comunitatile de HIV si hepatita. Obiectivele sunt:

 • incurajarea persoanelor care pot fi la risc de infectie cu HIV sau hepatita sa se testeze;
 • incurajarea profesionistilor din domeniul sanatatii sa ofere testare HIV sau VHC de rutina, in anumite institutii si pentru anumite populatii tinta (in concordanta cu ghidurile europene actuale);
 • Sa sprijine si sa uneasca organizatiile comunitare sa ofere un acces cat mai larg la testarea pentru HIV si hepatita si sa faca schimb de experienta cu alte state;
 • Sa contribuie la constientizarea de cat mai multe autoritati guvernamentale a beneficiilor individuale, sociale si economice ale initiativelor de testare pentru HIV si hepatita si a modului in care trebuie evaluate practicile de testare.

 

Provocare pentru sanatatea publica

 

in prezent, identificarea si testarea persoanelor la risc de infectie cu HIV sau cu virusuri hepatitice (B, C si delta) ramane o provocare pentru sanatatea publica din Europa. Statisticile arata ca jumatate din persoanele care traiesc cu infectie HIV in Uniunea Europeana sunt diagnosticate tardiv in cursul infectiei. La fel, o mare proportie din cele noua milioane de europeni care au infectie cronica cu VHB sau VHC nu sunt constienti ca sunt infectati.

„Testarea este un punct de acces pentru tratament si ingrijiri de specialitate, iar tratamentul eficace al infectiei cu HIV sau al hepatitei virale fie elimina, fie suprima virusul”, explica Andrea Ammon, directorul ECDC. „in felul acesta, tratamentul imbunatateste starea de sanatate a celor care au testat pozitiv si previne transmiterea ulterioara a infectiei. Acesta este motivul pentru care noi [ECDC] sustinem eforturile Saptamanii europene a testarii”, arata oficialul european. Totodata, Ammon arata ca Europa ar trebui sa se concentreze mai mult asupra populatiilor vulnerabile – astfel vor fi mai bine identificati cei care sunt infectati dar nu si diagnosticati si vor putea beneficia de ingrijirile de sanatate adecvate.

 

Strategii nationale de testare

 

La conferinta HepHIV 2019, organizata in ianuarie la Bucuresti de EuroTEST, a fost formulata o chemare la actiune, catre toate partile implicate. Parte din aceasta actiune vizeaza strategiile nationale de testare.

Strategiile nationale de testare trebuie aliniate la ghidurile europene:

 • sa includa testarea integrata pentru mai multe boli;
 • sa adapteze strategiile de testare in functie de datele epidemiologice din fiecare tara, inclusiv la nivel regional sau local;
 • sa asigure ca testarea este voluntara si confidentiala;
 • sa identifice si sa inlature toate barierele legale si de reglementare care impiedica furnizarea testelor de catre personal nemedical pregatit in acest scop;
 • sa includa, in optiunile de testare, autotestarea si autorecoltarea;
 • sa inlature necesitatea consilierii extensive inaintea testarii;
 • sa implementeze notificarea voluntara a partenerilor, luand in calcul ingrijorarile persoanelor implicate;
 • sa creasca frecventa testarilor atunci cand e cost-eficient, mai ales in populatiile la risc.

 

Populatii la care testarea este foarte importanta

 

EuroTEST a identificat populatiile cele mai importante pentru testarea infectiei cu HIV sau cu VHC.

Populatii-cheie pentru testarea pentru HIV:

 • barbati care au relatii sexuale cu alti barbati;
 • consumatori de droguri injectabile;
 • lucratori sexuali;
 • migranti si populatii mobile;
 • prizonieri;
 • persoane transsexuale.

Populatii-cheie pentru testarea pentru hepatita:

 • populatiile-cheie pentru testarea pentru HIV;
 • persoanele care urmeaza pe termen lung programe de hemodializa;
 • persoane care au primit sange, produse de sange sau organe inainte de implementarea screeningului pentru hepatita C sau acolo unde screeningul nu este disponibil;
 • personalul medical.

 

Autotestarea, sustinuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii

 

Infectia cu HIV/SIDA a fost inclusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii printre cele mai importante amenintari la adresa sanatatii publice in 2019. Una din provocarile majore in eradicarea epidemiei, conform OMS, tine de accesul dificil la servicii de profilaxie si tratament al persoanelor din grupurile cele mai vulnerabile: detinutii, lucratorii sexuali, consumatorii de droguri injectabile, homosexualii sau persoanele transgender. Asta deoarece, foarte frecvent, persoanele din grupurile vulnerabile au acces deficitar la servicii de sanatate.

OMS sustine introducerea pe scara larga a autotestarii pentru HIV/SIDA. in acest fel, mai multe persoane infectate isi vor cunoaste statusul, vor putea primi tratament si vor putea lua masuri pentru a preveni raspandirea infectiei.