În perioada 27-28 mai 2017, între orele 09.00 și 17.00, în Parcul Tineretului din București au loc testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii). Acțiunea face parte din campania „Astmul poate fi controlat. Tu poți avea astm. Astmul nu te are pe tine.”, organizată de Societatea Română de Pneumologie în fiecare an în luna mai.

Astmul este o boală gravă care, netratată, poate pune viața pacientului în pericol. Conform Societății Române de Pneumologie, în România există între 800.000 și 1.000.000 de pacienți diagnosticați cu astm, aproximativ 6% din populație.

Astmul poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent apare în copilărie, moștenirea genetică fiind importantă în acest sens. În cazul copiilor, baieții au un risc aproape dublu de a se îmbolnăvi, comparativ cu fetele. Printre factorii de risc în apariția astmului a fost identificată recent și obezitatea.

Conform SocietățiiRomâne de Pneumologie, boala astmatică este prezentă în permanență, chiar dacă nu prezintă simptome. Factorii declanșatori pot fi alergenii, infecțiile respiratorii sau vremea rece, substanțele iritante, efortul fizic, anumiți aditivi alimentari sau conservanți.

Cele mai frecvente simptome astmatice sunt: tusea, în special noaptea, la efort sau după râs intens, senzația de sufocare (dispnee), de strângere a pieptului, wheezing – șuierat în plămâni.

Depistat din timp și tratat corespunzător, astmul poate fi controlat. Astfel, pacienții pot evita simptomele supărătoare, pot folosi medicaţie puţină sau chiar deloc, pot fi activi din punct de vedere fizic și pot evita crizele severe. Spirometriile sunt unele dintre cele mai importante metode prin care bolile pulmonare pot fi depistate.

Mai multe detalii despre campanie puteți afla accesând www.invingeastmul.ro.  

SănătateaTV.ro