Testele genetice oferă la ora actuală un diagnostic de certitudine în anumite patologii medicale, în urma testărilor tratamentul și prognosticul unui pacient corelându-se mult mai bine. În comparație cu alte teste sau analize, testele genetice indică un risc și o predispoziție la boală și pentru ceilalți membri ai familiei. În ceea ce privește cancerele familiale, între 5 și 10% din pacienți ar avea nevoie de astfel de testări, posibile la ora actuală și în România.

În acest moment, în România există centre de stat – centre pilot, care fac testări genetice, dar și centre private, în număr mai mare. Există, de asemenea, o rețea de centre de genetică medicală.

După procedura de recoltare a sângelui este foarte important să se identifice proba respectivă cu datele corecte ale pacientului, în prezența acestuia.  Ulterior, proba va ajunge în laborator, iar testarea propriu-zisă va fi realizată. În funcție de fiecare sistem medical în parte, rezultatul poate ajunge la medic sau la pacient între trei săptămâni și o lună după ce sângele a fost recoltat.

Există anumite tipuri de testări genetice care se asociază foarte bine cu o variantă de tratament. Spre exemplu, un pacient care nu se încadrează în grupa de risc pentru cancer familial, poate realiza o testare genetică ce îi va indica o predicție la un tratament. 

SănătateaTV.ro