Un test de sange facut la momentul potrivit poate salva viata unui fumator. Cel putin asta sustin cercetatorii britanici, care au descoperit ca procedura, combinata cu tomografiile computerizate, poate detecta cancerul pulmonar cu patru ani inainte ca boala sa fie descoperita cu ajutorul radiografiilor. Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea St. Andrews indica acum ca zeci de mii de vieti ar putea fi salvate anual doar prin aceasta simpla procedura. 

 

Testul de sange ajuta de detectarea precoce a cancerului

 

Studiul, realizat pe 12.200 de britanici, a fost prezentat la Conferinta Mondiala privind Cancerul de Plaman de la Barcelona. Cercetarea arata ca 41 la suta dintre pacientii care au facut testul de sange si au fost apoi supusi unei tomografii computerizate au fost diagnosticati in stadiile I sau II, cand tumorile sunt inca tratabile. in schimb, doar 27% dintre cei care au primit doar o tomografie computerizata, dupa aparitia primelor simptome, au fost diagnosticati in aceste stadii. Expertii spun ca diagnosticul precoce este esential pentru supravietuire pentru ca permite un tratament mai rapid, are rezultate mai bune si o rata mai mica de decese.

in cadrul studiului, dintre cele 6.087 de persoane care au primit testul de sange, 17 au murit in doi ani. in randul celor 6.121 de participanti care nu au primit testul, au existat 24 de decese, ceea ce reprezinta o diferenta de aproximativ 29%.

 

Cum functioneaza testul

 

Testul functioneaza prin localizarea anticorpilor care sunt produsi ca parte a apararii organismului impotriva cancerului. Pentru fiecare tip de cancer, anticorpii sunt usor diferiti. in cazul cancerului pulmonar, testul alege sapte anticorpi diferiti.

„Aceste descoperiri de reper ar putea avea implicatii semnificative la nivel mondial pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar, aratand cum un simplu test de sange, urmat de tomografii computerizate, poate sa creasca numarul de pacienti diagnosticati intr-o etapa timpurie a bolii, atunci cand operatia este inca posibila si perspectivele de supravietuire sunt mult mai mari’’, a declarat conducatorul studiului, profesorul Frank Sullivan, de la Universitatea din St Andrews, potrivit cotidianului Daily Mail.

Cercetatorii cred ca pe viitor vor aparea rezultate similare si pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, de prostata, hepatic si ovarian.