Timpul petrecut de adolescenți pe telefonul mobil și online nu este atât de nociv pe cât se credea anterior, arată un studiu nou publicat în Clinical Psychological Science. Cel puțin pe termen scurt.

Studiul a urmărit timpul petrecut de adolescenți pe smartphone pentru a verifica dacă perioade mai lungi folosind tehnologia digitală sunt legate de probleme privind sănătatea mintală.

Cercetătorii - Candice Odgers, profesor de științe psihologice la University of California, Irvine; Michaeline Jensen, profesor de psihologie la University of North Carolina, Greensboro; Madeleine George, cercetător la Purdue University; Michael Russell, profesor de sănătate comportamentală la Pennsylvania State University – nu au găsit legături între folosirea tehnologiei digitale și sănătatea mintală în adolescență.

”Poate că este timpul ca adulții să nu se mai contrazică privind impactul smartphone-urilor și rețelelor de socializare asupra sănătății mintale a adolescenților și să înceapă să găsească metode pentru a-i susține mai bine atât în viețile offline, cât și online”, a atras atenția Odgers.

 

Datele studiului

 

Peste 2.000 de adolescenți au fost intervievați inițial pentru studiu, după care aproape 400 dintre ei au fost urmăriți intens timp de două săptămâni. Subiecții aveau între 10 și 15 ani și proveneau din medii economice diferite. Ei au fost selectați dintre elevii de la școlile publice din North Carolina.

Cercetătorii au strâns date privind simptomele legate de sănătatea mintală a adolescenților de trei ori pe zi. În plus, aceștia transmiteau seara cât și cum au folosit tehnologia pe parcursul ultimelor 24 de ore.

Datele analizate sugerează că folosirea pentru mai mult sau mai scurt timp a tehnologiei nu este legată de o mai bună sau mai rea sănătate mintală.

Mai mult decât atât, în situațiile în care au fost observate asocieri, acestea au fost mici și invers față de părerea generală. De exemplu, adolescenții care au raportat că au transmis mai multe SMS-uri se simțeau mai bine și erau mai puțin deprimați decât cei care nu trimiteau mesaje atât de frecvent.

În ceea ce privește, însă, efectele pe termen lung, acestea trebuie încă studiate.

Ultimul update: 27 august 2019

SănătateaTV.ro