Tomografia computerizată este o investigație radio-imagistică, ce folosește raxe X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului.

”Tomografia computerizată îmi face o analiză volumetrică, o analiză de densitate, o analiză de structură și îmi dă o localizare foarte exactă, nişte dimensiuni foarte exacte şi deci finalul este un diagnostic complet. Prin analiza structurii şi a densităţii pot să spun exact dacă acest nodul este un nodul malign sau benign. În acelaşi timp administrez substanţă de contrast. Substanţa de contrast transportată de sânge va încărca mai mult decât normal în segmentul patologic sau mai puţin decât normal în segmentul patologic, iar eu analizând lucrul acesta pot să ştiu exact. Mă duce mult mai aproape de diagnostic. Substanţa de contrast îmi evalueză şi arborele vascular din proximitatea leziunii”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Zaharia, șef Clinica de Radiologie și Imagistică Medicală, Spitalul Clinic Colțea.

Cu ajutorul tomografiei computerizate pot fi investigate aproape toate organele. Potrivit prof. univ. dr. Constantin Zaharia, cu ajutorul tomografiei computerizate pot fi investigați rinichii, dar și ficatul, splina, pancreasul.

Înainte de realizare tomografiei computerizate, pacientul trebuie să respecte anumite reguli.

”Ceea ce trebuie să ştie pacientul este faptul că nu trebuie să se prezintă la examinarea tomografiei computerizate când i-a venit ideea. El trebuie să ia contact cu medicul imagist, să aibă un bilet de trimitere de la un medic care solicită examinarea şi astfel are o justificare a gestului, iar radiologul va stabili în raport cu bolnavul dacă are nevoie de anumite restricţii pe perioade scurte de timp privind ingestia de alimente, privind ingestia de lichide, privind abţinerea de la alte droguri pe care le ia în mod curent pacientul. Nu putem să listăm nişte cutume pe care trebuie să şi le asume pacientul în vederea unei explorări. Pacientul trebuie să ia legătura cu medicul exploraţionist care îi va indica ce să facă şi ce să nu facă şi pe cât timp să nu facă pentru a beneficia de această explorare în condiţiile cele mai bune”, a subliniat prof. univ. dr. Constantin Zaharia, șef Clinica de Radiologie și Imagistică Medicală, Spitalul Clinic Colțea.

SănătateaTV.ro