Zilele trecute, Comisia Europeană a adoptat o recomandare care vizează formatul unic al dosarelor electronice de sănătate europene. Documentul include un set de specificații tehnice care vor permite transferul în deplină siguranță al mai multor tipuri de informații medicale – fișe de pacient, rețete în format electronic, teste de laborator și imagistice și foi de externare – între statele membre ale Uniunii Europene (UE).

 

Beneficii pentru medici și pentru pacienți

 

Digitalizarea sistemelor de sănătate și implementarea unei infrastructuri informatice comune va aduce beneficii importante atât pacienților, cât și medicilor de pe tot teritoriul Europei.

Astfel, pacienții europeni vor putea beneficia de servicii medicale rapide și precise în orice stat membru UE. Iar medicii care tratează pacienți veniți dintr-un alt stat – fie din cauza unei urgențe medicale sau voluntar, pentru tratament sau opinia unui specialist – vor avea acces rapid la toate informațiile medicale relevante și la istoricul acelui pacient. Având acces la istoricul medical al pacientului, ei nu vor fi forțați să refacă anumite analize și investigații. Asta va reduce timpul în care pacientul va beneficia de tratament adecvat, dar și costurile asociate tratării acestuia.

 

Primii pași spre digitalizarea sănătății

 

Formatul unic al dosarului electronic de sănătate și infrastructura digitală comună va permite transferul rapid și în deplină siguranță a informațiilor medicale între statele membre. Procesul tehnologic și legislativ este unul complex, dar primii pași către digitalizarea sistemelor de sănătate europene a fost făcut deja.

La 21 ianuarie, Estonia și Finlanda au devenit primele țări membre UE în care a fost posibil schimbul de rețete în format electronic. Cetățenii din Finlanda pot folosi acum o rețetă electronică emisă în propria țară pentru a cumpăra medicamente din Estonia. Iar acesta este doar primul pas. 22 de state membre UE au aderat la infrastructura eHealth Digital Service, care presupune digitalizarea treptată a sistemelor de sănătate. Până în anul 2021, toate aceste state vor putea transfera între ele rețete electronice și dosare electronice ale pacienților, anunță Comisia Europeană.

Ultimul update: 11 februarie 2019

SănătateaTV.ro