Transplatul de cornee este una dintre cele mai moderne şi mai eficiente metode de redare a vederii. Prin acest tip de intervenţie chirurgicală, corneea, afectată de unele traumatisme sau boli, este înlocuită cu un alt tip de ţesut de acest fel, provenit de la un donator. Corneea este foiţa transparentă de la exteriorul ochiului care permite luminii să pătrundă în ochi, contribuind, alături de cristalin, la focalizarea acesteia pe retină. Pentru a putea îndeplini aceste funcţii, corneea trebuie să fie transparentă şi să aibă o curbură perfectă. “În mod normal, corneea trebuie să fie perfect transparentă. În situaţii patologice, ea are tulburări de transparenţă, uneori foarte accentuate şi împiedică vederea, astfel încât necesită acest transplant de cornee”, spune Prof.Dr. Monica Pop, manager Spitalul de Oftalmologie Bucureşti.  

Avantajul major este că elementul transplantabil poate fi recoltat şi de la cadavre, ceea ce nu se poate întâmpla în cazul trasplantării altor organe. Corneea se poate recolta de la cadavru în primele 10 ore după deces. „Mai este un alt avantaj. Nu este nevoie de compatibilitate sanguină, deoarece corneea nu are vase de sânge. Ar trebui ca această intervenţie să se facă pe scară largă.

Din păcate, în România, transplantul de cornee reprezintă o foarte mare problemă, poate cea mai mare din punct de vedere oftalmologic, pentru că a fost oprit în urmă cu aproximativ 6-7 ani deoarece legislaţia cere acordul familiei. Înainte, noi recoltam globul ocular în întregime. În momentul de faţă se poate recolta numai corneea, iar cadavrul respectiv nu este mutilat. Există şi bănci de cornee, dar care nu este tât de eficientă ca şi o cornee proaspătă”, a adăugat Prof Dr. Monica Pop.

Principalele cauze care duc la lezarea şi opacifierea corneei sunt legate de existenţa unor traumatisme sau a unor afecţiuni oftalmologice. Corneea poate fi distrusă în urma contactului cu un obiect ascuţit, a unei arsuri sau după unele contaminări chimice. Alte posibile cauze sunt infecţiile bacteriene sau fungice, distrofiile, bolile ereditare ale corneei sau cataracta.

Operaţia de transplant de cornee se efectuează, în general, sub efectul anesteziei generale. Medicul oftalmolog îndepărtează porţiunea centrală a corneei opacifiate, înlocuind-o cu un ţesut sănătos de acelaşi tip, provenit de la un donator decedat. Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, operaţia de transplant cornean implică unele riscuri. Poate exista, de exemplu, posibilitatea rejetului ţesutului transplantat. Semnele unei astfel de complicaţii sunt durerea, sensibilitatea la lumină, roşeaţa ochiului sau scăderea acuităţii vizuale. Prezenţa acestor simptome ar trebui să constituie un motiv serios pentru prezentarea la medicul care a efectuat transplantul. Alte complicaţii pot fi sângerările, apariţia infecţiilor, cicatrici, glaucom, edem al retinei sau cataractă.

Imediat după intervenţia chirurgicală, ochiul va fi pansat. În cele mai multe cazuri, nu există disconforturi postoperatorii, iar dacă acestea apar sunt nesemnnificative şi reduse. În ceea ce priveşte activitatea fizică, aceasta poate fi reluată rapid. Cu toate acestea, până la vindecarea completă a ochiului, pacientul va purta o pereche de ochelari de protecţie. În primele săptămâni de la transplant, vederea este, de obicei, înceţoşată, vindecarea completă putându-se întinde şi până la şase luni. Uneori, intervenţia contribuie la apariţia asigmatismului care poate fi corectat prin folosirea unor ochelari sau a unor lentile de contact. În ciuda existenţei riscurilor, rata de succes a intervenţiei este foarte ridicată.

Translantul de cornee are cel mai ridicat grad de reuşită dintre toate operaţiile de transplant.

SănătateaTV.ro