Peste 500 de tone de medicamente esențiale și provizii medicale au fost livrate în Yemen doar în luna august de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Transporturile aeriene au inclus medicamente oncologice, instrumente chirurgicale, fluide perfuzabile, 50.000 de teste pentru diagnosticul rapid al holerei, reactivi pentru analize și medicină de laborator, dar și kituri alimentare pentru copiii din Yemen care suferă de malnutriție acută, se arată într-un comunicat OMS.

Țara din Orientul Mijlociu se confruntă de mai mulți ani cu un puternic conflict intern, care a avut un efect devastator asupra condițiilor igienico-sanitare. Conform rapoartelor OMS, mai mult de jumătate din populația țării nu are acces la apă potabilă. Din cauza condițiilor insalubre în care mare parte din locuitorii țării sunt forțați să trăiască, a lipsei de acces la apă potabilă și cu un sistem sanitar în colaps din cauza lipsei fondurilor, medicamentelor și personalului, Yemen s-a confruntat în ultimii ani cu epidemii devastatoare de holeră.

Doar jumătate din unitățile sanitare din Yemen funcționează la acest moment, iar acestea se confruntă cu lipsuri severe de medicamente, echipamente și personal medical calificat, arată un comunicat OMS. În același timp, importul de medicamente și provizii medicale este îngreunat atât de lipsa fondurilor, cât și de conflictul armat. „Starea prelungită de conflict a dus la o criză a medicamentelor esențiale”, a declarat dr. Nevio Zagaria, repreznetantul OMS în Yemen. Acesta a adăugat că în prezent peste 16 milioane de persoane au nevoie de asistență și de acces la servicii de sănătate în Yemen. Ajutoarele venite din partea OMS și a partenerilor săi au ajutat la salvarea a numeroase vieții în această zonă măcinată de conflict.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.