Comisia Europeană a autorizat indicația medicamentului atezolizumab (Tecentriq/Roche) în combinație cu bevacizumab și chimioterapie pentru tratamentul inițial al unor forme de cancer pulmonar metastatic. Recomandarea de autorizare fusese formulată de Agenția Europeană a Medicamentului în urmă cu o lună.

Autorizația emisă de Comisia Europeană extinde indicațiile existente cu tratamentul combinat atezolizumab, bevacizumab, paclitaxel și carboplatină pentru tratamentul de primă alegere al adulților cu cancer pulmonar cu celule non-mici non-scuamoase (NSCLC). Combinația este indicată ca terapie de rezervă la pacienții cu NSCLC cu EGFR mutant sau ALK-pozitiv, în caz de eșec al terapiilor țintite.

Atezolizumab este un anticorp monoclonal care se leagă de proteina PD-L1, exprimată de celulele tumorale și de celulele imune de la nivelul tumorii. Prin legare, anticorpul blochează interacțiunile PD-L1 cu receptorii PD-1 și B7.1.

Prin combinația cu bevacizumab, care are efecte antiangiogenetice (blochează formarea neovascularizației), atezolizumabul poate restabili imunitatea antitumorală prin inhibarea imunosupresiei legate de VEGF, promovarea infiltrării tumorii cu limfocite T și favorizarea activării limfocitelor T împotriva antigenelor tumorale.

Atezolizumab era deja autorizat în UE ca tratament de rezervă pentru NSCLC metastatic și pentru anumite tipuri de carcinom urotelial metastatic.

Cancerul pulmonar este una din principalele cauze de deces prin cancer, estimându-se că 1,76 milioane de persoane mor anual din această cauză. NCSLC constituie aproximativ 85% din totalul cazurilor de cancer pulmonar.

Ultimul update: 8 martie 2019

SănătateaTV.ro