Carcinomul adenoid chistic sau cancerul glandelor salivare este o afecţiune ce dispune de metode de tratament, dar care lasă urmări vizibile. Tratamentul diferă însă în funcţie de precocitatea cu care pacientul s-a prezentat la medic.

Potrivit prof. univ. dr. Alexandru Bucur, managerul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” Bucureşti, „atunci când mergi cu afecţiunea respectivă spre o radicalitate, spre o extirpare a ei, însă în limite oncologice, adică până în ţesut sănătos, acest lucru înseamnă clar extirparea tumorii, extirpare care de foarte multe ori, la nivelul cavităţii bucale, aduce o sacrificare importantă de ţesuturi. Şi dacă discutăm de un pacient care are dinţi şi această afecţiune debutează în palat, atunci, după extirpare, acest pacient va fi unul purtător de proteză pe partea respectivă. Deci vorbim de o extirpare atât a formaţiunii, cât şi a ţesuturior sub şi supra adiacente. Inclusiv arcada sau hemiarcada respectivă trebuie uneori sacrificată. Alteori, această sacrificare merge mult mai în profunzime şi înseamnă, de exemplu, o hemirezecţie de maxilar la care abordul nu este întotdeauna prin cavitatea bucală, este şi la nivelul tegumentului şi înseamnă cicatrici post-operatorii vizibile. De cele mai multe ori la nivelul feţei se crează asimetrii prin intervenţiile pe care le facem, asimetrii care nu pot fi corectate. Deci deficite fizionomice”.

Aceste lucruri sunt valabile atunci când boala debutează la nivelul cavităţii bucale. Însă boala poate debuta şi la nivelul glandei parodite, iar în acest caz este nevoie de un alt tip de intervenţie. Mai exact, se va recurge la o paroditectomie lărgită, care presupune îndepărtarea în totalitate a glandei şi a tumorii. De asemenea,  ori de câte ori tumora are raporturi destul de apropiate cu nervul atunci se va sacrifica nervul tocmai pentru a nu permite metastazarea de-a lungul nervului.

Din punct de vedere tehnic, intervenţiile chirurgicale în carcinomul adenoid chistic nu sunt operaţii complicate, după cum a explicat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Alexandru Bucur.

„În general sunt intervenţii de dificultate medie, dar trebuie extrem, extrem de bine judecate şi realizate cu acurateţe. E vorba de a îndepărta atât de mult încât şansa de recidivă să fie minimă. Dacă am şti noi că vindecăm boala respectivă ar fi senzaţional. Dar noi discutăm despre nişte dereglări la nivel celular, cu o expresie macroscopică la nivel de ţesut. Operăm practic ceea ce se vede, dar nu intervenim pe cauză, acolo unde au avut loc dereglările, la nivel ultrastructural. Din păcate, ăsta este tratamentul peste tot în lume. Dar linia nu va fi aceasta. Dacă ea are un determinism genetic, atunci trebuie intervenit genetic. Şi atunci terapia genică va fi, probabil, tratamentul de elecţie al acestor afecţiuni maligne”, a declarat specialistul.

SănătateaTV.ro