Tratarea bebelușilor infectați cu HIV cu medicamente puternice în primele ore și zile de la naștere ajută la menținerea sistemului imunitar, îmbunătățind șansele unei stări mai bune de sănătate pe termen lung, au anunțat cercetătorii americani.

Infecțiile cu HIV la nou-născuți reprezintă o povară imensă pentru sănătate în țările în curs de dezvoltare. Un studiu a estimat că între 300 și 500 de sugari sunt infectați în fiecare zi în Africa sub-sahariană. „Fără tratament, 50% dintre copiii infectați cu HIV ajung să moară în doi ani”, a declarat co-autorul studiului, dr. Roger Shapiro, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Studiul, publicat în revista Science Translational Medicine, se bazează pe descoperirea copiilor care se crede că s-au vindecat de HIV după ce au primit terapie antiretrovirală (ART) la scurt timp de la naștere. Primul astfel de caz a implicat un sugar din Mississippi născut în 2010, care a fost tratat în termen de 30 de ore de la naștere și a fost capabil să-și controleze virusul câteva luni după ce tratamentul a fost oprit. În noul studiu, o echipă de cercetători Harvard și MIT au testat acest tratament precoce pe un grup de 40 de sugari infectați cu HIV în Botswana, unde 24% dintre femeile însărcinate trăiesc cu virusul care provoacă SIDA.

Cercetătorii au raportat rezultatele primilor zece sugari cărora li s-a administrat ART în câteva ore și zile de la naștere, zece sugari infectați care au început tratamentul la patru luni după naștere și au comparat cei cu 54 de sugari fără HIV. Primii copii tratați au arătat un rezervor viral mult mai mic decât cel de-al doilea grup de sugari după 96 de săptămâni, au raportat cercetătorii.

Medicii au descoperit că bebelușii din grupul care a primit tratament mai devreme au avut sisteme imunitare mai puternice chiar și decât sugarii fără HIV.

Ghidurile actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății recomandă nou-născuților infectați să primească ART în câteva săptămâni de la naștere pentru a suprima virusul, care altfel poate duce la deficiență imună rapidă și chiar fatală. Shapiro a spus că strategia de tratament începută mai devreme nu înseamnă vindecare, dar ar putea fi combinată cu alte intervenții, ca parte a cercetării pentru un tratament HIV.

Ultimul update: 29 noiembrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.