Din ce în ce mai multe femei îşi plănuiesc un copil la vârste peste 30 de ani, iar atunci se confruntă cu probleme de infertilitate. Pe lângă infertilitatea de cauză uterină şi tubară, femeile se pot confrunta şi cu infertilitate de cauză ovariană.

Dacă în cazul infertilităţii de cauză uterină era dominantă partea chirurgicală în rezolvare, în infertilitateade cauză ovariană pare să domine tratamentul medical.

Potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti, „una din cauzele frecvente este sindromul ovarelor polichistice. În această situaţie tratamentul medical este cel care dă rezultatele cele mai bune. Foarte rar sindromul ovarelor polichistice este tratat chirurgical, asta întâmplându-se atunci când tratamentul medical nu arată eficienţă. De asemenea, infertilitatea poate fi cauzată de anovulaţie de multiple cauze. Tot tratamentul medical este cel care restabilind ovulaţia restabileşte fertilitatea. Alteori cauzele infertilităţii ovariene pot fi reprezentate de formaţiuni chistice cum ar fi de exemplu chistul endometriotic, care este o formă particulară de chist. Tratamentul lui chirurgical poate să amelioreze fertilitatea deşi endometrioza ca şi cauză de infertilitate este o cauză complexă şi mai puţin elucidată. Nu se ştie cum produce infertilitate, dar în orice caz chiar dacă endometrioza nu produce manifestări obstructive asupra trompelor existenţa unei endometrioze pelvine scade semnificativ şansele unei femei de a rămâne gravidă. Mecanismele bănuite par a fi cele imunologice. În caz de dificultate în a realiza o sarcină la o femeie cu infertilitate prin endometrioză se recurge la fertilizarea in vitro. Pentru că procentul de sarcini după fertilizarea in vitro a crescut foarte mult, depăşind 20%, ceea ce oferă o şansă mult mai palpabilă şi mai rapidă pentru obţinerea unei sarcini”.

SănătateaTV.ro